Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/63774
Title: КЛІНІКО-ЛАБОРАТОРНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ТА ПРОФІЛАКТИКА КАРІОЗНОГО ПРОЦЕСУ У ДІТЕЙ ВІКОМ 2–6 РОКІВ
Other Titles: CLINICAL AND LABORATORY SUBSTANTIATION AND PREVENTION OF CARIES IN CHILDREN AGED 2–6 YEARS
Authors: Мельник, Володимир Семенович
Пеняк, Мар*ян Йосипович
Keywords: профілактика каріозного процесу у дітей, глибоке фторування, герметизація фісур, молочні зуби, зуби з незакінченим розвитком
Issue Date: 2024
Publisher: Сучасна медицина, фармація та психологічне здоров’я.
Citation: Мельник В.С., Пеняк М.Й. Клініко-лабораторне обгрунтування та профілактика каріозного процесу у дітей віком 2–6 років. Сучасна медицина, фармація та психологічне здоров’я. Випуск 1 (15). 2024, с.67-72.
Abstract: Карієс зубів до сьогодні залишається серйозною медичною та соціальною проблемою, актуальною навіть для розвинених країн. Незважаючи на активний розвиток стоматологічних технологій, профілактика карієсу зубів залишається невирішеною проблемою науки і практики. Ранній дитячий карієс, згідно з визначенням Американської академії дитячої стоматології (American Academy of Pediatric Dentistry – AAPD). «Ранній дитячий карієс визначається як присутність одного або більше уражених (без утворення порожнини або з порожниною), втрачених (з при чини карієсу) або запломбованих поверхонь зуба в будь-якому тимчасовому зубі у дошкільника віком від народження до 71 місяця».
Description: Каріозний процес у тимчасових зубах розвивається набагато швидше, ніж у постійних. Важливою складовою в профілактиці карієсу зубів у дітей дошкільного віку є оцінка факторів ризику виникнення карієсу, до яких належать соціоекономічний статус, наявність зон демінералізації у вигляді білих плям, явного нальоту й мікробіологічні тести на наявність і кількість лактобацил та стрептококів у ротовій порожнині. Одержавши такі відомості, Норман Тінаноф підкреслює можливість викори стання різних стратегій профілактики для зменшення випадків карієсу серед дітей дошкільного віку, що мають обов’язково включати корекцію харчування з контрольованим зменшенням вживання цукру, чищення зубів фторовмісними пастами, системні фторовмісні добавки дітям, які проживають у зонах із низьким умістом фтору в питній воді, професійне фторування зубів і герметизацію фісур тимчасових молярів.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/63774
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри дитячої стоматології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Стаття Мельник, Пеняк.pdf260.28 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.