Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/63876
Title: ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ВИКОНАВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ ПІД ЧАС ДІЇ ВОЄННОГО СТАНУ В УКРАЇНІ
Other Titles: PROBLEMATIC ISSUES OF ENFORCEMENT PROCEEDINGS DURING THE STATE OF WAR IN UKRAINE
Authors: Шелевер, Наталія Василівна
Лазур, Ярослав Володимирович
Гербут, Вікторія Сергіївна
Keywords: виконання рішень судів, захист прав людини, ЄСПЛ, війна, суд, виконавче провадження, боржник, стягувач, Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод
Issue Date: 2023
Publisher: Запорізький національний університет
Citation: Шелевер Н.В., Лазур Я.В., Гербут В.С. Проблемні питання виконавчого провадження під час дії воєнного стану в Україні. Юридичний науковий електронний журнал. 2023. №2. С. 652-655.
Abstract: Статтю присвячено висвітленню проблемних питань виконавчого провадження в Україні у зв’язку із введенням воєнного стану. Війна спричинила зміни у законодавстві про виконавче провадження, які хоч і мають тимчасовий характер, проте, на думку автора, спричиняють зниження показників виконавчого провадження в державі. При аналізі законодавства встановлено, що боржник знаходиться у вигіднішому становищі, ніж стягувач, оскільки має ряд тимчасових «пільг» по сплаті своїх боргів. Під час війни взагалі втрачається сенс правосуддя, оскільки рішення суду практично не виконуються. Це становить для України велику загрозу, оскільки наша держава намагається стати повноцінним членом Європейського Союзу (далі – ЄС), однією із вимог до якої є проведення судової реформи, а відповідно і покращення показників виконавчого провадження. Автор звертає увагу і на те, що більшість заяв до Європейського суду з прав людини (далі – ЄСПЛ) подаються саме щодо невиконання судових рішень. Наша держава є лідером за кількістю заяв до ЄСПЛ. На підставі аналізу рішень ЄСПЛ встановлено, що тривале невиконання судових рішень Суд розцінює як негативне явище та порушення права на справедливий суд. Тому у статті пропонуються певні зміни до чинного законодавства, зокрема запровадження повноцінної системи арешту коштів боржників. Позитивний вплив, на думку автора, має законопроект №9363 щодо цифровізації виконавчого провадження, що передбачає автоматизований арешт коштів на депозитних рахунках боржників. У статті аналізується позитивний досвід Ізраїлю по виконанню рішень судів. Автор звертає увагу, що Ізраїль, як воююча держава, має не лише найсильнішу армію в світі, але є і лідером у медицині, науці, виконавчому провадженні тощо. Тому доцільним для України є вивчення та запозичення цього позитивного досвіду з метою удосконалення чинного законодавства.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/63876
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
156.pdf353.39 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.