Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/63877
Title: Забезпечення та захист права на сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність крізь призму виконання рішень ЄСПЛ.
Other Titles: ENSURING AND PROTECTING THE RIGHT TO SEXUAL ORIENTATION AND GENDER IDENTITY THROUGH THE PRISM OF ECHR DECISIONS IMPLEMENTATION
Authors: Шелевер, Наталія Василівна
Лазур, Ярослав Володимирович
Гербут, Вікторія Сергіївна
Keywords: права людини; захист прав людини, сексуальна орієнтація, гендерна ідентичність, Європейський суд з прав людини, прецедентне право, виконання рішень Європейського суду з прав людини
Issue Date: 2023
Publisher: Запорізький національний університет
Citation: Гербут В.С., Лазур Я.В., Шелевер Н.В. Забезпечення та захист права на сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність крізь призму виконання рішень ЄСПЛ. Юридичний науковий електронний журнал. 2023. №1. С. 674-678.
Abstract: У статті досліджується вплив прецедентного права Європейського суду з прав людини на забезпечення права на сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність у державах-членах Ради Європи. Підкреслено нетривіальну роль практики Європейського суду з прав людини як для забезпечення та захисту прав і свобод людини загалом, так і щодо ЛГБТІ спільноти зокрема. Проаналізовано проблеми виконання рішень Європейського суду з прав людини у державах-членах Ради Європи та констатовано, що виконання рішень Європейського суду з прав людини саме щодо сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності є ускладненим специфікою цього роду прав людини в силу його емоційного характеру, зміною суспільного ставлення до нього від «відрази» до «сприйняття», а у правовому та політичному полі – від криміналізації та нерозуміння до толерування та забезпечення, що досі знаходиться у дисонансі в національних законодавствах та варіюється від першого і до другого серед країн-членів Ради Європи. Розглянуто еволюцію прецедентного права Європейського суду з прав людини у сфері права на сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність та встановлено, що значним фактором впливу на характер рішень цієї міжнародної судової інстанції являється наявність чи відсутність консенсусу серед держав-членів Ради Європи щодо відповідної проблематики. Констатовано, що навіть попри проблеми у строках виконання рішень Європейського суду з прав людини, цей суд своїми рішеннями заохочує й інші держави Ради Європи слідувати встановленим ним трендам у сфері прав і свобод людини та безпосередньо позитивно впливає на нормативні зміни та забезпечення вищого рівня захисту права на сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність. Ще одним спостереженням, що викликає стурбованість є те, що рішення Європейського суду з прав людини мають найбільший вплив на нормотворчість та забезпечення прав людини тих державах, у яких суспільний рівень толерантності до прав ЛГБТІ-спільноти і так на високому рівні. А у державах, у яких спостерігається високий рівень дискримінації та ненависті до транс– та сексуальних менших, така проблема залишається і надалі та не вирішується.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/63877
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
160.pdf436.39 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.