Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/63938
Title: Прометей Срібної Землі. До 150-річчя від дня народження Августина Волошина. Августин Волошин і митрополит Андрей Шептицький. Стаття 6.
Authors: Вегеш, Микола Миколайович
Горват, Ірина Люба Василівна
Keywords: Августин Волошин, Андрей Шептицький, УГКЦ, Карпатська Україна, міжвоєнний період
Issue Date: 2024
Publisher: Бухарест: Союз Українців Румунії
Citation: Вегеш М., Горват І.-Л. Прометей Срібної Землі. До 150-річчя від дня народження Августина Волошина. Августин Волошин і митрополит Андрей Шептицький. Стаття 6. Наш голос. Літературно-культурний журнал українських письменників Румунії. Місячник Союзу українців Румунії. XXXII рік видання. 2024. № 361. С. 11–13.
Abstract: Говорячи про формування світогляду Августина Волошина, слід сказати ще про один важливий фактор. Ще наприкінці ХІХ століття Волошин кілька разів по бував у Львові. Зав’язалися стосунки з диригентом Львівського мистецького товариства «Боян» П. Губчаком. Як вважає В. Бірчак, саме Губчак запросив молодого педагога і священника до Львова. Перша поїздка до цього старовинного українського міста зробила справжній переворот у душі Волошина. Він побачив, яка велика різниця в рівні свідомості галичан і його земляків. А. Волошина шокувала та величезна маса українських газет і журналів, що видавалися в Галичині. Користуючись нагодою, він підписався на цілий ряд видань, не дивлячись на їх політичну спрямованість («Галичанин», «Діло», «Свобода» та ін.). Зав’язуються також дружні стосунки між А. Волошином і Гіядором Стрипським (1875–1946) – вихідцем із Закарпаття, майбутнім відомим вченим (з 1913 р. – член Румунської академії наук, з 1914 р. – член Наукового товариства ім. Шевченка у Львові), який у той час навчався у Львівському університеті. Можна без перебільшення сказати, що саме тоді в А. Волошина з’явилося бажання створити на Закарпатті організацію, яка була б подібною до галицької «Просвіти». У 1920-ті роки встановилися також тісні стосунки між А. Волошином і митрополитом Галицьким Андреєм Шептицьким, який неодноразово бував у Закарпатті й добре знав про релігійну та політичну ситуацію в краї. Погляди та діяльність цього видатного релігійного, культурного і громадсько-політичного діяча України, зокрема щодо захисту й розвитку української освіти і культури, не могли не вплинути на світоглядні переконання греко-католицького священника, культурно-освітнього та громадсько-політичного діяча Закарпаття Августина Волошина
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/63938
ISSN: 1220-6296
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Nas-holos-361_iulie_2024.pdf12.67 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.