Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/63939
Title: Навіки в пам’яті народній. До 85-річчя проголошення незалежності Карпатської України і 150-річчя від дня народження Августина Волошина. Стаття 4.
Authors: Вегеш, Микола Миколайович
Горват, Ірина Люба Василівна
Keywords: Карпатська Україна, українська література, Василь Ґренджа-Донський
Issue Date: 2024
Publisher: Бухарест: Союз Українців Румунії
Citation: Вегеш М., Горват І.-Л. Навіки в пам’яті народній. До 85-річчя проголошення незалежності Карпатської України і 150-річчя від дня народження Августина Волошина. Стаття 4. Вільне слово. Культурно-просвітний часопис Союзу українців Румунії. 2024. № 13–14. С. 10–11.
Abstract: Серед письменників Закарпаття кінця 1930-х років особливе місце займає уродженець Волового (Міжгір’я), селянин за походженням В. Ґренджа-Донський, якого справедливо вважають основоположником новітньої української літератури. У 1938 р. він уже був автором багатьох збірок поезій, історичних повістей і п’єс. Наприкінці 30-х років вийшла його чергова збірка поезій «Тобі, рідний краю». В одноіменному вірші цієї збірки поет пише, що вірить, що настане час, коли «сонце свободи» буде світити з небес «на наші зелені Карпати». В. Ґренджа-Донський з великим захопленням зустрів звістку про проголошення незалежності краю і в 1939 р. написав нову редакцію (перша – 1928 р.) вірша «Марш молоді Карпатської України».
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/63939
ISSN: 1223-8988
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
NET_VS_07_2024.pdf3.27 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.