Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/64086
Title: Суб'єктивні візії сучасного історичного краєзнавства на Закарпатті.
Authors: Токар, Маріан Юрійович
Keywords: історія Закарпаття, регіоналістика, краєзнавство, карпатознавство
Issue Date: 19-Jul-2024
Publisher: Карпатознавство: краєзнавчий часопис. Ужгород: РІК-У, 2024.
Citation: Токар М. Суб'єктивні візії сучасного історичного краєзнавства на Закарпатті. Карпатознавство: краєзнавчий часопис. 2024. № 1. Ужгород: РІК-У, 2024. С. 15-21.
Series/Report no.: № 1;
Abstract: Історичне краєзнавство – це наука, яка вивчає історію та культуру певного регіону або локальної території. У цьому контексті Закарпаттю дарована історичною долею унікальність. І саме ця наука акцентує увагу на традиціях і перспективах збереження цієї унікальності. Але для цього необхідно на науково-дослідному рівні та за допомогою системних інструментів визначити відповідні актуальні проблеми й науково орієнтуватися на їх вирішення. Спробуємо подати узагальнено власні суб’єктивні візії в цьому питанні й виокремити сучасні актуальні питання історичного краєзнавства на Закарпатті. Відомо, що традиції історичного краєзнавства розвиваються за допомогою чітко визнаних актуальних та досліджуваних тем минулого регіону, методів їх вивчення і досліджень, про що свідчать опубліковані джерела (див. у кінці), а також внаслідок дій відповідних центрів, за допомогою яких такі дослідження можливі й проводяться. Тобто саме тут і маємо своєрідну вісь «проблема – інструмент вирішення»…
Description: Стаття в першому номері науково-популярного краєзнавчого часопису "Карпатознавство" (Ужгород, Україна), створеного громадською організацією "Карпатський Русин".
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/64086
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри соціології і соціальної роботи

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
стаття Токар_М.pdf1.9 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.