Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/64779
Title: «Посттріанонські етнополітичні трикутники»: особливості політико-партійного представництва угорських етнічних громад у країнах Центрально-Східної Європи
Authors: Зан, Михайло Петрович
Keywords: Угорці, Політико-партійне представництво, "Посттріанонські етнополітичні трикутники", Україна, Словацька Республіка, Румунія, Республіка Сербія, Республіка Хорватія, Республіка Словенія, Австрійська Республіка
Issue Date: 2024
Publisher: Львівський національний університет імені Івана Франка
Citation: Зан М. «Посттріанонські етнополітичні трикутники»: особливості політико-партійного представництва угорських етнічних громад у країнах Центрально-Східної Європи. Політичні партії і вибори: українські та світові практики: зб. ст. і тез за результатами Міжнародної наукової конференції «Інституційні, партійні та виборчі чинники політичного процесу в Україні й інших країнах Європи в умовах війни і невизначеності: національний, наднаціональний і субнаціональний рівні» – восьмої у рамках серії міжнародних конференцій кафедри політології «Політичні партії і вибори : українські та світові практики» (пам’яті Юрія Романовича Шведи) від 24–25 листопада 2023 року / [за ред. Анатолія Романюка і Віталія Литвина]. Львів: ЛНУ ім. Івана Франка, 2024. Вип. 8. С. 257-272.
Series/Report no.: Політичні партії і вибори: українські та світові практики;Вип. 8
Abstract: У статті проілюстровано чисельність, регіони проживання етнічних угорців та відповідні національні моделі політичного представництва їх інтересів у «посттріанонських ареалах» семи країн Центрально-Східної Європи. Йдеться, зокрема, про те, що найбільш потужно угорська етнічна громада представлена у парламентах Румунії та Сербії. По одному представнику від угорських громадсько-політичних організацій кооптовано до парламентів Хорватії та Словенії. Водночас упродовж останнього часу втратили формат парламентської репрезентації угорські політичні партії в Україні та Словацькій Республіці. В цілому завдяки політиці «м’якої сили» Угорщини та узгодженим діям представників угорськомовної громадськості в усіх семи «посттріанонських ареалах» успішно функціонують політичні партії, громадські організації, благодійні фонди, етноконфесійні структури, навчально-виховні заклади, мережі масмедіа тощо.
Description: Збірник статей і тез видано за матеріалами Міжнародної наукової конференції «Інституційні, партійні та виборчі чинники політичного процесу в Україні й інших країнах Європи в умовах війни і невизначеності: національний, наднаціональний і субнаціональний рівні» – восьмої у рамках серії міжнародних конференцій кафедри політології «Політичні партії і вибори: українські та світові практики» (пам’яті Юрія Романовича Шведи) від 24–25 листопада 2023 року.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/64779
ISBN: 978-617-10-0868-7
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Parties_Vol_8.pdf3.18 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.