Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/64877
Title: До питання про валюту платежу по зобов'язаннях у сфері зовнішньоекономічної діяльності
Other Titles: On the question of the currency of payment for obligations in the sphere of foreign economic activities
Authors: Логойда, Володимир Михайлович
Keywords: розрахунки у сфері зовнішньоекономічної діяльності, валюта договору, валюта платежу, грошове зобов’язання, нерезидент, законний платіжний засіб.
Issue Date: 30-Aug-2024
Publisher: вид-во ФОП Ященко
Citation: Логойда В.М. До питання про валюту платежу по зобов'язаннях у сфері зовнішньоекономічної діяльності. // Вісник УжНУ. Серія Право. Вип. 84. Ч. 2. Ужгород : вид-во ФОП Ященко, 2024. с. 48-53. DOI https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.2.5
Abstract: Стаття присвячена питанням застосування валютного та цивільного / господарського законодавства України при розгляді господарських спорів, зокрема можливості задоволення господарськими судами України позовів нерезидентів щодо стягнення з боржників – резидентів заборгованості в українських гривнях, якщо така заборгованість згідно з умовами зовнішньоекономічних контрактів підлягає оплаті в іноземній валюті. Автор на прикладі конкретної судової справи аналізує положення національного договірного права, в тому числі принципів свободи договору, обов’язковості його умов, стабільності і передбачуваності договірних відносин, а також банківського законодавства України, яке регулює статус національної та іноземної валюти. Автор наголошує, що за визначення сторонами у договорі іноземної валюти в якості валюти платежу допустимість її заміни при виконанні зобов’язання, зокрема при примусовому стягненні коштів судом, на законний засіб платежу країни суду може мати місце виключно за згодою боржника, а не за бажанням кредитора. Це пов’язано з тим, що законний засіб платежу згідно з релевантними нормами чинного законодавства є обов’язковим для прийняття, а не для витребування, що характеризує обов’язки кредитора і права боржника, а не навпаки. Водночас зазначається, що відмова суду у стягненні заборгованості по причині неправильної вказівки позивачем валюти стягнення не перешкоджає подальшому захисту прав кредитора, а тому принципу обов’язковості умов договору слід віддавати перевагу перед питанням ефективності захисту права судом (в аспекті швидкого і кінцевого вирішення юридичної суперечки, з меншою увагою до формальних заперечень сторін). В результаті автор робить висновок про те, що згоду суду з позицією кредитора про можливість стягнення заборгованості не в тій валюті, в який заборгованість підлягала сплаті згідно з контрактом, не можна вважати достатньо обґрунтованою. Водночас наголошено на тому, що валютне і цивільне законодавство України в цьому питанні заслуговує на уточнення з метою уникнення спірних ситуацій між суб’єктами господарювання.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/64877
ISSN: 2307-3322
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
валюта ЗЕД-контрактів (Вісник УжНУ №84-2-2024).pdf423.95 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.