Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/65136
Title: ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАМІСНОЇ ФЕРМЕНТНОЇ ТЕРАПІЇ ЗОВНІШНЬОСЕКРЕТОРНОЇ НЕДОСТАТНОСТІ ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ У ХВОРИХ НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ ТА ХРОНІЧНИЙ ПАНКРЕАТИТ
Other Titles: Evaluation of Substitution Enzyme Therapy of Exocrine Pancreatic Insufficiency of Pancreatic Gland in Patients with Diabetes Mellitus and Chronic Pancreatitis
Authors: Сірчак, Єлизавета Степанівна
Барані, Василь Євгенович
Keywords: ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАМІСНОЇ ФЕРМЕНТНОЇ ТЕРАПІЇ ЗОВНІШНЬОСЕКРЕТОРНОЇ НЕДОСТАТНОСТІ ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ У ХВОРИХ НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ ТА ХРОНІЧНИЙ ПАНКРЕАТИТ, цукровий діабет, хронічний панкреатит, зовнішньосекреторна недостатність підшлункової залози, дихальні тести, лікування.
Issue Date: 6-Oct-2020
Publisher: Український журнал медицини, біології та спорту
Citation: Сірчак Є. С., Барані В. Є. Оцінка ефективності замісної ферментної терапії зовнішньосекреторної недостатності підшлункової залози у хворих на цукровий діабет та хронічний панкреатит // Український журнал медицини, біології та спорту. – 2020. - № 6 (28), Том 5. – C. 163-169.
Series/Report no.: Український журнал медицини, біології та спорту;Том 5, №6 (28)
Abstract: Особливий інтерес представляє дослідження поєднаного перебігу хронічного панкреатиту та цу- крового діабету. Мета дослідження – визначити ефективність корекції зовнішньосекреторної недостатності під- шлункової залози у хворих на хронічний панкреа- тит та цукровий діабет 1 та 2 типів із використанням різних форм та доз поліферментних препаратів. Обстежено 126 хворих на цукровий діабет та хронічний панкреатит. Хворих розподілено на 2 групи: в І групу увійшло 62 хворих на цукровий діабет 1 типу, а ІІ груп склали 64 пацієнти на цу- кровий діабет 2 типу. Усім обстеженим пацієнтам проведено загальноклінічні, антропометричні, ін- струментальні та лабораторні методи досліджен- ня. Хворі обох груп розподілено на підгрупи за- лежно від методу корекції зовнішньосекреторної недостатності підшлункової залози, а саме 1.1 та 2.1 підгрупи в якості замісної ферментної терапії отримували таблетований поліферментний пре- парат з мінімальною активністю ліпази 10000 ОД, а 1.2 та 2.2 підгрупи – міні-таблетований поліфер- ментний препарат з мінімальною активністю ліпа- зи 25000 ОД. Використання міні-таблетованого поліфер- ментного препарату з мінімальною активністю ліпази 25000 ОД за результатами С13-змішаного тригліцеридного та С13-амілазного дихальних тес- тів є ефективним засобом для корекції зовнішньо- секреторної недостатності підшлункової залози, як у хворих на хронічний панкреатит та цукровий діабет 1 типу, так і 2 типу. При цьому, встановили статистично достовірне підвищення максимальної концентрації 13СО2 між 150 і 210 хвилинами дослі- дження (до 9,2±0,4 % 1.2 підгрупи та до 9,7±0,5 % у хворих 2.2 підгрупи), а також сумарної концен- трації 13СО2 в кінці 360 хвилини дослідження (до 19,7±0,6% та до 27,3±1,1 %) за результатами С13-змішаного тригліцеридного дихального тесту - р<0,05. Використання міні-таблетованого поліфер- ментного препарату з мінімальною активністю ліпази 25000 ОД є більш ефективним методом корекції зовнішньосекреторної недостатності під- шлункової залози у хворих на хронічний панкреа- тит та цукровий діабет 1 й 2 типів, ніж призначення таблетованого поліферментного препарату в дозі 20000 ОД на основний прийом їжі. Використання С13-змішаного тригліцеридного та С13-амілазного дихальних тестів є високоінформативними мето- дами для оцінки ефективності замісної фермент- ної терапії при зовнішньосекреторної недостат- ності підшлункової залози у хворих на хронічний панкреатит та цукровий діабет 1 й 2 типів. Призна- чення міні-таблетованого поліферментного препа- рату у хворих на хронічний панкреатит та цукро- вий діабет 1 й 2 типів є ефективним засобом для нормалізації проявів малябсорбції за показником кліренсу α1-антитрипсину.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/65136
ISSN: 2415-3060 (Print), 2522-4972 (Online)
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Medicine527DOI-163-169.pdf345.7 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.