Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/65316
Title: ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ПРЕПАРАТУ МЕЛАТОНІНУ ТА АМІНОКИСЛОТНОГО КОМПЛЕКСУ У ХВОРИХ НА ЦИРОЗ ПЕЧІНКИ, ІНФІКУВАНИХ ВІРУСОМ COVID-19
Authors: Сірчак, Єлизавета Степанівна
Марошан, Моніка Тиборівна
Петричко, Оксана Іванівна
Сірчак, Степан Степанович
Коваль, Валентина Юріївна
Бедей, Неллі Вікторівна
Фабрі, Золтан Йожефович
Keywords: ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ПРЕПАРАТУ МЕЛАТОНІНУ ТА АМІНОКИСЛОТНОГО КОМПЛЕКСУ У ХВОРИХ НА ЦИРОЗ ПЕЧІНКИ, ІНФІКУВАНИХ ВІРУСОМ COVID-19, захворювання печінки, цироз печінки, мелатонін, амінокислотний комплекс, COVID-19, гострофазні маркери запалення.
Issue Date: 22-Apr-2023
Publisher: ЗБІРНИК ПРАЦЬ ХVІ МІЖНАРОДНОЇ МІЖДИСЦИПЛІНАРНОЇ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ
Citation: Сірчак Є. С., Марошан М. Т., Петричко О. І., Сірчак С. С., Коваль В. Ю., Бедей Н. В., Фабрі З. Й. Ефективність використання препарату мелатоніну та амінокислотного комплексу у хворих на цироз печінки, інфікованих вірусом COVID-19. Сучасні аспекти збереження здоров’я людини: збірник праць ХVІ Міжнародної міждисциплінарної наук.-практ. конф./ За ред. проф.Т.М. Ганича. – Ужгород: ДВНЗ «УжНУ», 2023: 262-265.
Series/Report no.: Сучасні аспекти збереження здоров’я людини ЗБІРНИК ПРАЦЬ ХVІ МІЖНАРОДНОЇ МІЖДИСЦИПЛІНАРНОЇ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ;
Abstract: Найпоширенішими етіологічними факторами, що призводять до хронічних дифузних захворювання печінки (ХДЗП) є алкогольне захворювання печінки, метаболічно-асоційована жирова хвороба печінки (МАЖХП), хронічний вірусний гепатит (віруси гепатитів В і С), а також генетичні та аутоімунні фактори. ХДЗП характеризуються поступовим руйнуванням паренхіми печінки незалежно від етіологічного чинника. Розуміння механізмів, що призводять до важких змін у печінці має вирішальне значення в умовах пандемії COVID-19 [1]. Інфекція COVID-19 індукує існуючі раніше «слабкі місця» в окремих органах і системах організму, що робить логічним припущення, що люди з ХДЗП можуть бути сприйнятливими до більш важких респіраторних інфекцій або мати підвищений ризик смертності. Крім того, було припущено, МАЖХП пов’язана зі значним або прогресуючим фіброзом, який може посилити «цитокіновий шторм», спричинений інфекцією COVID-19. Механізм, що стоїть за цим, ймовірно, полягає у вивільненні різних прозапальних гепатокінів, які можуть механічно сприяти розвитку важкої форми інфекції COVID-19. Кілька досліджень виявили, що у госпіталізованих пацієнтів із COVID-19 із ХДЗП спостерігалося різке підвищення рівня печінкових ферментів, що призводило до важкого стану, який потребував штучної вентиляції легень і навіть призводив до смерті. Існуючі дані щодо наслідків COVID-19 серед пацієнтів із ХДЗП повідомляють про змішані результати, що ускладнює визначення прогнозу для цих пацієнтів [2]. Отже, розроблення ефективних методів лікування, що спрямовано на зменшення вираженості прогресування ураження печінки.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/65316
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Збірник праць ХVІ Міжнар.наук.-практ. конф. 21-22.pdf633.43 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.