Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/65366
Title: Особливості організації об’єднань аграрного виробництва та формування механізму й оцінки конкурентоспроможності продукції рослинництва
Other Titles: Features of the organization of agricultural production associations and the formation of a mechanism and assessment of the competitiveness of crop
Authors: Василина, Орися Романівна
Попадинець, Назарій Миколайович
Садура, Оксана Борисівна
Пітюлич, Михайло Михайлович
Keywords: аграрний сектор, конкурентоспроможність, механізми, аграрні об’єднання, сільське господарство, рослинництво, ягідництво, споживання, agricultural sector, competitiveness, agricultural associations, agriculture, horticulture, berry cultivation, consumption
Issue Date: 2023
Citation: Особливості організації об’єднань аграрного виробництва та формування механізму й оцінки конкурентоспроможності продукції рослинництва / О. Р. Василина, О. Б. Садура О.Б., М. М. Пітюлич, та ін. Development Service Industry Management. 2023. Вип. 4. С. 212–221.
Series/Report no.: Development Service Industry Management;
Abstract: На сучасному етапі розвитку аграрного сектору економіки нагальною є потреба у оптимізації управлінських форм, особливо у сфері рослинництва. З огляду на збільшення вимог ринків, як внутрішніх, так і глобальних, до продукції рослинництва, аграрним виробникам важливо не лише нарощувати обсяги виробництва, але й істотно покращувати якість, екологічність та конкурентноздатність своєї продукції. Водночас, процеси інтеграції аграрних виробників та створення їх об'єднань ще не отримали достатнього наукового освітлення, що викликає потребу у детальному аналізі та дослідженні цих явищ.Метою статтіє дослідження особливостей організації об’єднань аграрного виробництва та формування механізму й оцінки конкурентоспроможності продукції рослинництва.Основну увагу в статті акцентовано на тому, важлива роль розвитку аграрного сектору припадає на рослинництво, а саме на ягідництво. Визначено основні особливості розвитку ягідництва, серед основних, які мають найбільший вплив на галузь це: природно-кліматичні умови, сезонність, специфіка вирощування тощо. Досліджено Складові планування виробничого процесу у об’єднаннях аграрного сектору в сучасних умовах. Визначено місце регіонів України у виробництві плодів і ягід. Наведено динаміку площ, урожайності, валового збору плодів і ягід за категоріями господарств України за 2019–2022 рр. і динаміку площ плодових і ягідних насаджень, їх закладання й вибуття в сільськогосподарських підприємствах України. Встановлено, що рівень продажів плодово-ягідної продукції різноманітного асортименту на внутрішньому ринку зумовлюється біологічними характеристиками плодових та ягідних культур різних порід і сортів, які культивуються у відмінних кліматичних умовах різних регіонів України.Запропоновано складові формування механізму конкурентоспроможності продукції ягідництва в умовах сьогодення. Встановленоетапи оцінки конкурентоспроможності об’єднань аграрного сектору. Доведено, що для всебічної оцінки конкурентоспроможності аграрної продукції критично важливо обрати критерії, що відображають цілісний економічний потенціал аграрного підприємства, а також оцінюють ефективність використання цього потенціалу і результати як виробничої, так і комерційної діяльності.
At the current stage of development in the agricultural sector of the economy, there is an urgent need for optimization and improvement of management forms, particularly in horticulture. Given the increasing demands of both domestic and global markets on horticultural production, it is essential for agricultural producers not only to increase production volumes but also to significantly enhance the quality, environmental sustainability, and competitiveness of their products. Simultaneously, the processes ofintegration of agricultural producers and the formation of their associations have not yet received sufficient scientific attention, necessitating a thorough analysis and study of these phenomena.The aim of the article is to explore the characteristics of organizing agricultural production associations and forming mechanisms for assessing the competitiveness of horticultural products.The article primarily focuses on the crucial role of horticulture, specifically berry cultivation, in the development of the agricultural sector. The main features influencing the industry, such as natural-climatic conditions, seasonality, and specifics ofcultivation, have been identified. Components of planning the production process in agricultural sector associations under current conditions have been examined. The role of Ukrainian regions in fruit and berry production has been determined. The dynamicsof the area, yield, and gross harvest of fruits and berries for various types of farms in Ukraine from 2019 to 2022, as well as the dynamics of planting and removal of fruit and berry plantations at agricultural enterprises in Ukraine, have been presented. It has been established that the level of sales of a diverse assortment of fruit and berry products in the domestic market is determined by the biological characteristics of fruit and berry crops of different breeds and varieties cultivated under the distinct climatic conditions of various regions in Ukraine.Components for forming a mechanism of competitiveness for berry production in current conditions have been proposed. Stages for assessing the competitiveness of agricultural sector associations have been identified. It has been proven that for a comprehensive assessment of the competitiveness of agricultural products, it is critically important to select criteria that reflect the overall economic potential of an agricultural enterprise, as well as evaluate the efficiency of its utilization and the results of both production and commercial activities.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/65366
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри економіки, підприємництва та торгівлі

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
DSI.pdf517.37 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.