Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/65575
Title: | System–information modernization of sustainability management and development of food industry enterprises |
Other Titles: | Системно-інформаційна модернізація управління стійкістю та розвитком підприємств харчової промисловості |
Authors: | Temchyshyna, Yulia Siderova, Anastasiia |
Keywords: | enterprise sustainability, economic sustainability, financial sustainability, progressive development, accounting and analytical support, systems theory, systems analysis, стійкість підприємства, економічна стійкість, фінансова стійкість, прогресивний розвиток, обліково-аналітичне забезпечення, теорія систем, системний аналіз |
Issue Date: | 2020 |
Publisher: | Видавничий дім «Гельветика» |
Citation: | Temchyshyna, Y. System–information modernization of sustainability management and development of food industry enterprises / Y. Temchyshyna, A. Siderova // Науковий вісник Ужгородського національного університету : серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство / редкол.: Н. Н. Пойда-Носик (голов. ред.), Я. П. Дроздовський, К. С. Брензович та ін. – Ужгород : Видавничий дім "Гельветика", – 2020. – Вип. 30. – С. 178–183. – Бібліогр.: с. 181–182 (20 назв); рез. англ., укр. URL http://www.visnyk-econom.uzhnu.uz.ua/archive/30_2020ua/36.pdf |
Series/Report no.: | Міжнародні економічні відносини та світове господарство; |
Abstract: | The article discusses the economic sustainability and progressive development of the food industry. The future of
the national economy depends on the ability to sustainable functioning of manufacturing enterprises in today’s economic environment,
the key challenges for which are fierce competition and global trends in the market. In this context, there is a need for
scientific research on the latest approaches to the formation and assessment of a business entity’s potential resilience, its analysis
and forecasting of its progressive development in order to achieve international competitiveness. In research, the systemic object
is the resource resilience of the enterprise in the components that form it and ensure the progressive development of the enterprise.
Generalization of scientific searches of resource direction of management of formation of potential of effective functioning
and upward development of enterprises allows to allocate the following composition of resources for the characterization of
complex system object «stability of enterprise»: financial, logistical, labor, organizational, innovative, information, intellectual.
The intellectual support of the enterprise has a great influence on the successful solution of problems of the modern enterprise.
The stability of a modern manufacturing enterprise and its upward development in achieving international competitiveness is
predominantly based on the resource potential, both in the starting state of the enterprise and the dynamics of intermediate perspective
states. Effective management of economic stability and upward development of an enterprise on the basis of a resource
complex is accompanied by its evaluation, analysis and forecasting using a large variety of absolute and relative indicators. У статті розглядається економічна стійкість та прогресивний розвиток підприємств харчової промисловості. Майбутнє національної економіки залежить від здатності до сталого функціонування виробничих підприємств у сучасних економічних умовах, для яких ключовими викликами є жорстка конкуренція та глобальні тенденції на ринку. У цьому контексті виникає потреба у наукових дослідженнях новітніх підходів до формування та оцінки потенційної стійкості суб’єкта господарювання, його аналізу та прогнозування його прогресивного розвитку з метою досягнення міжнародної конкурентоспроможності. У дослідженні системним об’єктом є ресурсна стійкість підприємства. Узагальнення наукових пошуків дозволяє виділити наступний склад ресурсів для характеристики складного системного об’єкта «стабільність підприємства»: фінансовий, матеріально-технічний, трудовий, організаційний, інноваційний, інформаційний, інтелектуальний. Інтелектуальна підтримка підприємства має великий вплив на успішне вирішення проблем сучасного підприємства. Стабільність сучасного підприємства-виробника та його зростання в досягненні міжнародної конкурентоспроможності переважно ґрунтується на ресурсному потенціалі, як у вихідному стані підприємства, так і в динаміці проміжних перспективних станів. Ефективне управління економічною стабільністю та зростанням бізнесу на основі ресурсного комплексу супроводжується його оцінкою, аналізом та прогнозуванням з використанням великої різноманітності абсолютних та відносних показників. Для вдосконалення управління формуванням стійкості та прогресивного розвитку промислового підприємства доцільно використовувати новітні елементи інтелектуалізації інформації та використання відповідного програмного забезпечення. Узагальнено методичний підхід до формування інформаційно-знаннєвого забезпечення інтелектуалізації управління прогресивними змінами на підприємстві. Запропоновано активізувати використання інформаційних систем та технологій управління стійкістю та розвитком промислового підприємства в умовах сучасної інформатизації економіки. Акцентовано на необхідності прискорення таких трансформацій в переробній промисловості продовольчого сегменту для забезпечення результативної якості його розвитку. |
Type: | Text |
Publication type: | Стаття |
URI: | https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/65575 |
ISSN: | 2413-9971 |
Appears in Collections: | Науковий вісник УжНУ Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. Випуск 30 - 2020 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
SYSTEM–INFORMATION MODERNIZATION OF SUSTAINABILITY.pdf | 294.8 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.