Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/66826
Title: Extracts of edible plants as beneficial microorganisms
Other Titles: Екстракти їстівних рослин як стимулятори росту корисних мікрорганізмів
Authors: Баті, Вікторія Віталіївна
Мелешко, Тамара Вадимівна
Паллаг, Олександра Володимирівна
Бойко, Надія Володимирівна
Keywords: Key words: berries, fruits, flavanoids, anthocyanins, lactobacteria, pharmabiotics., Ключові слова: ягоди, плоди, флаваноїди, антоціани, лактобактерії, фармабіотики.
Issue Date: 2019
Publisher: Biotechnologia Acta
Citation: Pallah O., Meleshko Т., Bati V., Boyko N. Extracts of edible plants as beneficial microorganisms. Biotechnologia Acta. 2019. V. 12, № 3. Р. 67 – 74.
Series/Report no.: ;№3, V.12
Abstract: The aim of the work is to determine the content of biologically active compounds in berries and fruits collected in ecologically clean areas, to find out their potential usage for the creation of targeted pharmabiotics, and the ability of such extracts to stimulate the growth of probiotic lactic acid bacte rial strains and other representatives of commensal intestinal microbiota. The content of biologically active compounds was determined by thin-layer chromatography. The plant-specific effect of methanol extracts from berries and fruits on the selected strains L. acidophilus, L. catenaformis, L. casei, L. fermentum, E. coli 058, E. faecalis (gut commensals), B. subtilis 090 (com ponent of biopreparation), which are perspective for the creation of modern pharmabiotics, according to the results of its cultivation in the specified extracts had been shown. It was also found that tested berry extracts were characterized by a higher content of polyphenols, compared to anthocyanins. Alycha’ extract mainly inhibited the growth of most of studied bacterial strains, except B. subtilis 090. Extracts of red currant, sweet cherry, and jostaberry stimulated the growth of L. сatenaformis, while extracts of sweet cherry and jostaberry, in addition to that of the above-mentioned lactobacilli strains, also stimulated the growth of L. сasei and L. fermentum. Blueberry and plum extracts activated the growth of all lactobacilli strains. The ability to stimulate the growth of B. subtilis 090 was noted only for the extracts of alycha, jostaberry, and plum.
Description: Метою роботи було визначення вмісту біологічно активних речовин у ягодах і плодах, зібраних в екологічно чистих зонах, для з’ясування перспективності їх використання для створення фармабіотиків спрямованої дії та здатності одержаних з них екстрактів стимулювати ріст пробіотичних штамів лактобактерій і представників коменсальної кишкової мікробіоти. Вміст біологічно активних речовин визначали методом тонкошарової хроматографії. Вплив метанольних екстрактів ягід та плодів на відібрані нами штами: L. acidophilus, L. catenaformis, L. casei, L. fermentum, E. coli 058, E. faecalis (коменсали кишечнику), B. subtilis 090 (складова біопрепарату), які є перспективними для створення сучасних фармабіотиків, визначали за результатами їх культивування в зазначених екстрактах. Виявлено, що досліджувані ягідні екстракти характеризувалися більш значним вмістом поліфенолів порівняно з антоціанами. Екстракт аличі пригнічував ріст усіх тестованих нами штамів, окрім B. subtilis 090. Екстракти червоної смородини, черешні та йошти сприяли росту L. сatenaformis, а екстракти черешні і йо шти на додаток до вищезазначених штамів лак тобактерій додатково стимулювали ріст L.casei та L. fermentum. Екстракти чорниці та сливи активували ріст усіх штамів лактобактерій, а чорниці, чорної та червоної смородини при гнічували ріст відібраних нами коменсальних мікроорганізмів. Здатність стимулювати ріст B. subtilis 090 було відзначено лише в екстрак тах аличі, йошти та сливи.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/66826
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри мікробіології, вірусології та імунології з курсом інфекційних хвороб

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
extracts-of-edible-plants-stimulators-for-beneficial-microorganisms.pdf195.54 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.