Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/67586
Title: Планування діяльності фермерських господарств у контексті розвитку сільських територій
Other Titles: Planning the activities of farms in the context of rural development
Authors: Кальний, С. В.
Keywords: сталий розвиток, агроландшафт, локалізація постачання продуктів харчування, фермерські ринки, гастрономічні ярмарки, сільські території, зелений туризм, sustainable development, agro-landscape, localization of food supply, farmers’ markets, gastronomic fairs, rural areas, green tourism
Issue Date: 2022
Publisher: Видавничий дім «Гельветика»
Citation: Кальний, С. В. Планування діяльності фермерських господарств у контексті розвитку сільських територій / С. В. Кальний // Науковий вісник Ужгородського національного університету : серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство / редкол.: М. М. Король (голов. ред.), М. М. Палінчак, Я. П. Дроздовський та ін. – Ужгород : Видавничий дім "Гельветика", – 2022. – Вип. 45. – С. 26–34. – Бібліогр.: с. 33–34 (7 назв); рез. укр., англ. URL http://www.visnyk-econom.uzhnu.uz.ua/archive/45_2022ua/7.pdf
Series/Report no.: Міжнародні економічні відносини та світове господарство;
Abstract: У статті розглянуто проблеми планування фермерського виробництва в контексті розвитку сільських територій. Запропоновано методологічну структура процесу складання стратегічного плану розвитку фермерського господарства в співпраці з місцевою громадою. Досліджено елементи ланцюга вартості місцевого продукту. Розроблено модель створення нового виробничого напряму (фермерського товару чи послуги). Зазначено важливість інноваційної складової а також обґрунтовано необхідність комунікацій, маркетингових та рекламних заходів як перспективних напрямків інвестування у розвиток фермерства та суміжних місцевих виробництв. Окреслено напрямки та результати організаційної трансформації фермерських господарств; рекомендовано низку заходів у межах політики розбудови місцевих громад та досягнення цілей сталого розвитку за рахунок підвищення ефективності фермерського виробництва.
The paper considers a problems of planning farm production in the context of rural development. Farming is one of the locomotives of local community development, job creation, improving the welfare and, in general, the quality of life of the population, as well as the revival of local traditions, preservation of cultural heritage. The high level of variability of the environment is noted, in which there is a need to determine the strategy for the development of certain areas of production and sale of localized products and services. The methodological structure of the process of drawing up a strategic plan for the development of the farm in cooperation with the local community is proposed. The elements of the local product value chain are investigated. A model for creating a new production area has been developed. The key element of the proposal is authenticity, which links production to natural and cultural monuments, landscapes, history of the region, reveals local food habits, traditional recipes, provides taste, aesthetic, communication experience through the culinary identity of local food. The importance of the innovative component is noted, as well as the need for communication, marketing and advertising activities as promising areas of investment in the development of farming and related local industries is substantiated. The directions and results of the organizational transformation of farms are outlined; a number of measures are recommended within the framework of the policy of building local communities and achieving sustainable development goals by increasing the efficiency of farm production. The main components of the implementation of an effective policy of farm development in the context of impact on the territory are highlighted, including: transparent, optimal and comprehensive management model; consideration of sustainable development goals; effective communication of value chain participants, related industries, representatives of government, public organizations, local infrastructure, education, history and culture, consensus on the policy of territory development; culinary identity, uniqueness of cultural heritage; quality labeling and branding; preservation of aesthetic and thematic aspects of heritage; information support; positioning the territory as a center of farming practices characterized by innovation, originality and diversity. It was noted that territorial development around the farm is optimal in terms of cultural, social and environmental sustainability and competitiveness, improving the quality of life of the local population.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/67586
ISSN: 2413-9971
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. Випуск 45 - 2022

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ПЛАНУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ.pdf969.74 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.