Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/67715
Title: ІННОВАТИЗАЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ЗАКЛАДІВ ХАРЧУВАННЯ В ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ УКРАЇНИ
Other Titles: INNOVATING THE ORGANIZATION OF CATERING FACILITIES IN THE HOSPITALITY INDUSTRY OF UKRAINE
Authors: Кривенкова, Руслана Юріївна
Сіра, Евеліна Олександрівна
Keywords: сфера гостинності, індустрія туризму, інноватизація, цифрова трансформація, tourism and hospitality industry, digital transformation, innovation
Issue Date: 2024
Publisher: Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій
Citation: Кривенкова Р. Ю., Сіра Е.О. Інноватизація організації закладів харчування у сфері індустрії гостинності України. Причорноморські економічні студії. 2024. Вип. 86. С. 228-234.
Abstract: У статті досліджено актуальні питання впровадження інновацій в індустрії туризму та сфері гостинності України. Виокремлено стратегічне значення інновацій для підвищення конкурентоспроможності та соціально-економічного відновлення країни в умовах складного економічного та політичного становища. Проаналізовано вплив викликів таких, як наслідки пандемії COVID-19 та повномасштабне вторгнення, на розвиток індустрії туризму та сфери гостинності. Обґрунтовано необхідність упровадження інноваційних підходів у діяльність закладів харчування, а також окреслено необхідність розвитку інфраструктури та реалізації програм і проєктів для стабілізації та розвитку індустрії туризму та сфери гостинності. Визначено важливість оптимальної організації цих закладів, зокрема щодо якості продукції та ефективного управління. Представлено перспективні напрямки впровадження інновацій у сфері закладів харчування та відображено вплив інноваційних технологій на туристичний ринок. Висвітлено переваги цифрових інструментів для залучення клієнтів та підвищення операційної ефективності закладів харчування.
The article examines topical issues of innovation in the field of catering in the tourism and hospitality industry of Ukraine. The concepts of the tourism industry are defined, which interact to ensure the efficiency and success of the industry. The strategic importance of innovations for increasing the competitiveness and socio-economic progress of the country in a difficult economic and political environment is emphasized. The impact of challenges, such as the effects of the COVID-19 pandemic and a full-scale invasion, on the development of the tourism and hospitality industry is analyzed. The author characterizes the consequences of these challenges for the hotel, restaurant and tourism sectors, including reduced revenues, damage to cultural heritage and economic losses. The author substantiates the need to introduce innovative approaches to the activities of catering establishments, develop infrastructure, and implement programs and projects to stabilize and develop the tourism industry. Particular attention is paid to the use of modern technologies and digital tools to optimize business processes and improve the quality of customer service. The importance of the optimal organization of these institutions, in particular in terms of product quality and effective management, is determined. The article presents promising areas of innovation in the field of catering and reflects the impact of innovative technologies on the tourism market. The article highlights the benefits of digital tools for attracting customers and improving the operational efficiency of food service establishments. The general purpose of the article is to identify the key areas of use of innovations in the field of catering aimed at ensuring sustainable development of the tourism industry and maintaining its competitiveness. In conclusion, it is noted that innovations in the field of catering open up ways to improve service, effective management and customer engagement.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/67715
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри туризму

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Причорноморські економічні студії. Вип. 86.pdf217.37 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.