Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/68847
Title: | Конкуренція та конкурентоспроможність на ринку праці як чинники формування трудового потенціалу сільськогосподарських підприємств |
Other Titles: | Competition and competitiveness in the labor market as factors in the formation of the labor potential of agricultural enterprises |
Authors: | Герзанич, Віталій Михайлович Дроздов, Юрій Юрійович Панькович, Віталій Володимирович |
Keywords: | підприємство, конкуренція, конкурентоспроможність, ринок, збут, ефективність, продуктивність праці, інформація, інновації, заробітна плата, enterprise, competition, competitiveness, market, sales, efficiency, labor productivity, information, innovations, wages |
Issue Date: | 2022 |
Citation: | Герзанич В. М., Дроздов Ю. Ю., Панькович B.B. Конкуренція та конкурентоспроможність на ринку праці як чинники формування трудового потенціалу сільськогосподарських підприємств. Формування ринкових відносин в Україні. 2022. № 10. С. 105–110. |
Series/Report no.: | Формування ринкових відносин в Україні; |
Abstract: | Предметом дослідження є конкуренція та конкурентоспроможність на ринку праці як чинники формування трудового потенціалу сільськогосподарських підприємств.
Метою дослідження є здійснити узагальнення впливу конкуренції на ринку праці на формування трудового потенціалу сільськогосподарських підприємств.
Методи дослідження. У роботі використані діалектичний метод наукового пізнання, метод аналізу і синтезу, порівняльний метод, метод узагальнення даних.
Результати роботи. В статті наведено тлумачення терміну «конкуренція». Визначені основні елементи ринку праці та конкуренції. Окреслено вплив рівня конкуренції на ринку праці на формування трудового потенціалу сільськогосподарських підприємств. Розглянуто особливості ринку праці та конкурентоспроможності його суб’єктів.
Висновки. Формування трудового потенціалу аграрних підприємств тісно пов’язане з рівнем конку-ренції на ринку аграрної праці, який є одним із найвищих порівняно інших сегментів ринку праці. У корот-костроковому періоді високий рівень конкуренції на ринку аграрної праці сприяє підвищенню трудозабез- печеності сільськогосподарських підприємств. Зменшення трудового потенціалу сільськогосподарських підприємств в останні роки обумовлено насамперед неконкурентоспроможністю сільських роботодавців, які через низький рівень заробітної плати потенційних працівників не можуть успішно конкурувати на ринку праці з роботодавцями інших галузей національної економіки. Ситуація на ринку праці характе-ризується, з одного боку, мінімальним рівнем заробітної плати та певною кількістю працівників, згодних за таку плату працювати у сільському господарстві, з іншого - максимальною заробітною платою, яку можуть запропонувати сільськогосподарські роботодавці та за яку зможе працевлаштуватись у сіль-ському господарстві відповідна кількість працівників. Підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва та його доходності можливе завдяки державній підтримці галузі. Це забезпечить зростан¬ня можливостей сільськогосподарських підприємств у формуванні більш високої заробітної плати. Відповідно збільшаться можливості для формування трудового потенціалу галузі. The subject of the study is competition and competitiveness in the labor market as factors in the formation of the labor potential of agricultural enterprises. The purpose of the study is to generalize the impact of competition in the labor market on the formation of the labor potential of agricultural enterprises. Research methods. The work uses the dialectical method of scientific knowledge, the method of analysis and synthesis, the comparative method, and the method of summarizing data. Work results. The paper provides an interpretation of the term «competition». The main elements of the labor market and competition are defined. The influence of the level of competition in the labor market on the formation of the labor potential of agricultural enterprises is outlined. The peculiarities of the labor market and the competitiveness of its subjects are considered. Conclusions. The formation of the labor potential of agricultural enterprises is closely related to the level of competition in the agricultural labor market, which is one of the highest compared to other segments of the labor market. In the short term, a high level of competition in the agricultural labor market contributes to increasing the employment of agricultural enterprises. The decrease in the labor potential of agricultural enterprises in recent years is caused primarily by the uncompetitiveness of rural employers who, due to the low level of wages of potential employees, cannot successfully compete on the labor market with employers in other branches of the national economy. The situation on the labor market is characterized, on the one hand, by the minimum wage level and a certain number of workers who agree to work in agriculture for such a wage, and on the other hand by the maximum wage that agricultural employers can offer and for which the appropriate number can be employed in agriculture employees Increasing the efficiency of agricultural production and its profitability is possible thanks to state support of the industry. This will ensure the growth of opportunities of agricultural enterprises in the formation of higher wages. Accordingly, opportunities for forming the labor potential of the industry will increase. |
Type: | Text |
Publication type: | Стаття |
URI: | https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/68847 |
Appears in Collections: | Наукові публікації кафедри економіки, підприємництва та торгівлі |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.