Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/69299
Title: Особливості плодоношення абрикоса чорного в умовах Закарпатської області
Other Titles: PECULIARITIES OF FRUITING OF BLACK APRICOT IN THE CONDITIONS OF ZAKARPATTIA REGION
Authors: Шейдик, Кароліна Артурівна
Савіна, Олена Іванівна
Желтвай, П.Ф
Keywords: чорний абрикос, звичайний абрикос, алича, прояв ознак, порівняльна характеристика, продуктивність, переваги і недоліки
Issue Date: 30-Dec-2023
Publisher: Інститут аграрних ресурсів та регіонального розвитку НААН України
Citation: Savina, E., Sheydik, K., & Zheltvai, P. (2023). PECULIARITIES OF FRUITING OF BLACK APRICOT IN THE CONDITIONS OF ZAKARPATTIA REGION. Plant Science (Horticulture, Viticulture, Seed Production), (1-2), 93-108. https://doi.org/10.47279/Plantscience_2023-01-12
Abstract: У результаті спостережень та біометричних вимірів і фіксації фаз розвитку чорного абрикоса Чорний принц встановлено позитивні ознаки: найбільш великі плоди з усіх різ-новидів чорного абрикоса – можуть досягати 80 г ; шкірочка щільна темно-червоною або вишневої забарвлення, м’якоть м’яка, соковита, яскраво-оранжевого або винно-червоного кольору; кісточка невелика, добре відділяється; смак насичений, солодкий, з кислинкою, абрикосовий; дерево досить високе – досягає 4 м, але не загущене. Особливістю є нарос-тання колючок на гілках, десь на 5-му році після посадки при старінні гілок; самоплідна рослина; Швидкоплідне – плодоносить вже на другий рік після висадки. Стійке до хвороб і шкідників (за два роки спостережень відмічена імунність).Важливим агрозаходом з метою підвищення інтенсивності цвітіння однорічних пагонів є червневе прищипування, що дає змогу підвищити ефективність вирощування як звичай-ного так і чорного абрикоса, що дає змогу підвищити формування урожаю на однорічних приростах до 50%.Задовільну врожайність 3,5 кг/дерева в молодому віці (3 роки) відмічено у сорту Чорний принц. Плоди характеризувались привабливим зовнішнім виглядом та високими смакови-ми якостями. З продуктів переробки завдяки оптимальному поєднанню цукрів, кислоти, ін-тенсивного забарвлення та пектину високим попитом користуються компоти, желеподібні продукти – джеми, а також варення. Сорт абрикоса чорного Чорний принц придатний для вирощування у промислових та присадибних насадженнях в умовах Закарпаття і за показниками морозостійкості переви-щуює сорти, які розповсюджені в господарствах абрикоса звичайного. Економічний аналіз виробництва показав, що рентабельність сорту абрикоса складала Червневого склала 262 %. На ринку продукції чорний абрикос відсутній, але прогнозовано великий попит на таку екзотичну продукцію
Description: As a result of observations and biometric measurements and fixation of the phases of development of black apricot Black Prince found positive signs: the largest fruits of all varieties of black apricot can reach 80 g; skin dense dark red or cherry color, the flesh is soft, juicy, bright orange or burgundy; bone small, well separated; the taste is rich, sweet, sour, apricot; the tree is quite tall up to 4 m, but not thickened. The peculiarity is the growth of thorns on the branches, somewhere in the 5th year after planting with aging branches; self-fertile plant; Fast-fruiting bears fruit for the second year after planting; Resistant to diseases and pests (for two years of observations marked immunity). An important agricultural measure to increase the intensity of flowering of annual shoots is the June pruning, which allows to increase the efficiency of growing both ordinary and black apricot, which allows to increase the formation of crops on annual increments up to 50%. Satisfactory yield of 3.5 kg / tree at a young age (3 years) was observed in the variety Black Prince. The fruits were characterized by an attractive appearance and high taste. Due to the optimal combination of sugars, acids, intense color and pectin, compotes, jellylike products jams, as well as jams are in high demand. Black Apricot variety Black Prince is suitable for growing in industrial and homestead plantations in Transcarpathia and in terms of frost resistance exceeds the varieties that are common in farms of apricot. Economic analysis of production showed that the profitability of the apricot variety was June was 262%. There is no black apricot in the product market, but there is a great demand for such exotic products.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/69299
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри плодоовочівництва і виноградарства



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.