Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/69646
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorФера, Марія Олександрівна-
dc.contributor.authorФера, Олександр Васильович-
dc.contributor.authorКриванич, Володимир Миколайович-
dc.contributor.authorКостенко, Світлана Борисівна-
dc.contributor.authorКенюк, Андрій Тарасович-
dc.date.accessioned2025-01-22T09:49:37Z-
dc.date.available2025-01-22T09:49:37Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationДослідження впливу факторів ризику (цукровий діабет, збалансованість режиму харчування, гігієна ротової порожнини) на виникнення генералізованого пародонтиту в осіб віком 45–55 років серед населення м. Ужгород та Ужгородського району / М. О. Фера, О. В. Фера, В. М. Криванич, С. Б. Костенко, А. Т. Кенюк, А. Р. Старенький, О. Е. Балога, І. В. Пензелик, А. В. Криванич // Проблеми клінічної педіатрії. -Ужгород: Поліграфцентр "Ліра", 2020. - № 4(50) - С. 25-33.uk
dc.identifier.issn1998-6475-
dc.identifier.urihttps://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/69646-
dc.description.abstractАналіз результатів анкетування та математично-статистична обробка даних дали змогу виявити фактори, які най більше впливають на виникнення та перебіг генералізованого пародонтиту, а також встановлена їх пріоритетність. Були виявлені взаємозв’язки (на підставі визначених t–критерію Стьюдента (t) та коефіцієнта кореляції Спірмена (r)) між характером та режимом харчування: найвагомішим фактором було вживання гарячої їжі (для чоловіків: 45-50 років – t=2,23; r=0,59; 50-55 років – t=1,21; r=0,88; для жінок: 45-50 років – t=1,64; r=0,44; 50-55 років – t=1,71; r=0,5), дотриманням правил гігієни ротової порожнини (для чоловіків: 45-50 років – t=1,33; r=0,6; 50-55 років – t=1,69; r=0,51; для жінок: 45-50 років – t=1,91; r=0,65; 50-55 років – t=2,07; r=0,62) та захворюванням на цукровий діабет (для чоловіків: 45-50 років – t=1,98; r=0,65; 50-55 років – t=2,01; r=0,56; для жінок: 45-50 років – t=2,02; r=0,55; 50-55 років – t=1,96; r=0,63) із виникненням генералізованого пародонтиту.uk
dc.description.abstractThe analysis of the results of the questionnaire and the mathematical-statistical processing of the data allowed to identify the factors that have the greatest influence on the occurrence and progression of generalized periodontitis, and also their priority is set. We got confirmation of intercommunications (on the basis of certain t-kriteriya of St’yudenta (t) and coefficient of correlation of Spirmena (r)) between diet (for men: 45-50 years – t=2,23; r=0,59; 50-55 years – t=1,21; r=0,88; for women: 45-50 years – t=1,64; r=0,44; 50-55 years – t=1,71; r=0,5), oral hygiene (for men: 45-50 years – t=1,33; r=0,6; 50-55 years – t=1,69; r=0,51; for woman: 45-50 years – t=1,91; r=0,65; 50-55 years – t=2,07; r=0,62), diabetes mellitus (for men: 45-50 years – t=1,98; r=0,65; 50-55 years – t=2,01; r=0,56; for women: 45-50 years – t=2,02; r=0,55; 50-55 years – t=1,96; r=0,63) and the occurrence of generalized periodontitis.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherТОВ "Поліграфцентр "Ліра"uk
dc.subjectгенералізований пародонтитuk
dc.subjectнаселення віком від 45 до 55 роківuk
dc.subjectфактори ризикуuk
dc.subjectцукровий діабетuk
dc.subjectрежим харчуванняuk
dc.subjectgeneralized periodontal diseaseuk
dc.subjectpopulation aged 45 to 55 yearsuk
dc.subjectrisk factorsuk
dc.subjectdiabetes mellitusuk
dc.subjectdiet modeuk
dc.titleДослідження впливу факторів ризику (цукровий діабет, збалансованість режиму харчування, гігієна ротової порожнини) на виникнення генералізованого пародонтиту в осіб віком 45-55 років серед населення Ужгорода та Ужгородського районуuk
dc.title.alternativeThe research of the influence of the risk factors (diabetes mellitus, balanced diet mode, oral hygiene) on the occurrence of generalized periodontitis in people aged from 45 to 55 years among the population of Uzhgorod and Uzhgorod districtuk
dc.typeTextuk
dc.pubTypeСтаттяuk
Розташовується у зібраннях:2020 / Проблеми клінічної педіатрії. Випуск № 4 (50)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Дослідження впливу.pdf2.21 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.