Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/69646
Название: | Дослідження впливу факторів ризику (цукровий діабет, збалансованість режиму харчування, гігієна ротової порожнини) на виникнення генералізованого пародонтиту в осіб віком 45-55 років серед населення Ужгорода та Ужгородського району |
Другие названия: | The research of the influence of the risk factors (diabetes mellitus, balanced diet mode, oral hygiene) on the occurrence of generalized periodontitis in people aged from 45 to 55 years among the population of Uzhgorod and Uzhgorod district |
Авторы: | Фера, Марія Олександрівна Фера, Олександр Васильович Криванич, Володимир Миколайович Костенко, Світлана Борисівна Кенюк, Андрій Тарасович |
Ключевые слова: | генералізований пародонтит, населення віком від 45 до 55 років, фактори ризику, цукровий діабет, режим харчування, generalized periodontal disease, population aged 45 to 55 years, risk factors, diabetes mellitus, diet mode |
Дата публикации: | 2020 |
Издательство: | ТОВ "Поліграфцентр "Ліра" |
Библиографическое описание: | Дослідження впливу факторів ризику (цукровий діабет, збалансованість режиму харчування, гігієна ротової порожнини) на виникнення генералізованого пародонтиту в осіб віком 45–55 років серед населення м. Ужгород та Ужгородського району / М. О. Фера, О. В. Фера, В. М. Криванич, С. Б. Костенко, А. Т. Кенюк, А. Р. Старенький, О. Е. Балога, І. В. Пензелик, А. В. Криванич // Проблеми клінічної педіатрії. -Ужгород: Поліграфцентр "Ліра", 2020. - № 4(50) - С. 25-33. |
Краткий осмотр (реферат): | Аналіз результатів анкетування та математично-статистична обробка даних дали змогу виявити фактори, які най більше впливають на виникнення та перебіг генералізованого пародонтиту, а також встановлена їх пріоритетність. Були виявлені взаємозв’язки (на підставі визначених t–критерію Стьюдента (t) та коефіцієнта кореляції Спірмена (r)) між характером та режимом харчування: найвагомішим фактором було вживання гарячої їжі (для чоловіків: 45-50 років – t=2,23; r=0,59; 50-55 років – t=1,21; r=0,88; для жінок: 45-50 років – t=1,64; r=0,44; 50-55 років – t=1,71; r=0,5), дотриманням правил гігієни ротової порожнини (для чоловіків: 45-50 років – t=1,33; r=0,6; 50-55 років – t=1,69; r=0,51; для жінок: 45-50 років – t=1,91; r=0,65; 50-55 років – t=2,07; r=0,62) та захворюванням на цукровий діабет (для чоловіків: 45-50 років – t=1,98; r=0,65; 50-55 років – t=2,01; r=0,56; для жінок: 45-50 років – t=2,02; r=0,55; 50-55 років – t=1,96; r=0,63) із виникненням генералізованого пародонтиту. The analysis of the results of the questionnaire and the mathematical-statistical processing of the data allowed to identify the factors that have the greatest influence on the occurrence and progression of generalized periodontitis, and also their priority is set. We got confirmation of intercommunications (on the basis of certain t-kriteriya of St’yudenta (t) and coefficient of correlation of Spirmena (r)) between diet (for men: 45-50 years – t=2,23; r=0,59; 50-55 years – t=1,21; r=0,88; for women: 45-50 years – t=1,64; r=0,44; 50-55 years – t=1,71; r=0,5), oral hygiene (for men: 45-50 years – t=1,33; r=0,6; 50-55 years – t=1,69; r=0,51; for woman: 45-50 years – t=1,91; r=0,65; 50-55 years – t=2,07; r=0,62), diabetes mellitus (for men: 45-50 years – t=1,98; r=0,65; 50-55 years – t=2,01; r=0,56; for women: 45-50 years – t=2,02; r=0,55; 50-55 years – t=1,96; r=0,63) and the occurrence of generalized periodontitis. |
Тип: | Text |
Тип публикации: | Стаття |
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): | https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/69646 |
ISSN: | 1998-6475 |
Располагается в коллекциях: | Проблеми клінічної педіатрії. Випуск № 4 (50) 2020 |
Файлы этого ресурса:
Файл | Описание | Размер | Формат | |
---|---|---|---|---|
Дослідження впливу.pdf | 2.21 MB | Adobe PDF | Просмотреть/Открыть |
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.