Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/70454
Title: Використання водних біоресурсів як чинник забезпечення продовольчої безпеки України: правові аспекти
Other Titles: The use of aquatic bioreso-urces as a factor in ensuring Ukraine’s food security: legal aspects
Authors: Рагулін, І. Ю.
Keywords: продовольча безпека, рибне господарство, водні біоресурси, промислове рибальство, використання земель, землекористування, аграрні правовідносини, земельні правовідносини, food security, fisheries, aquatic bioresources, industrial fishing, land use, land tenure, agrarian legal relations, land legal relations
Issue Date: 2024
Citation: Рагулін І. Ю. Використання водних біоресурсів як чинник забезпечення продовольчої безпеки України: правові аспекти/ І. Ю. Рагулін//Аналітичне-порівняльне правознавство/ редкол.: Ю. М. Бисага (голов. ред.), В. В. Заборовський, Д. М. Бєлов, С. Б. Булеца та ін.; ДВНЗ «УжНУ» – Ужгород, 2024. – №5. – С. 423-427 – Бібліогр.: с. 426-427 (14 назв). URL http://journal-app.uzhnu.edu.ua/article/view/313051/304103
Abstract: Стаття присвячена дослідженню правових аспектів використання водних біоресурсів в Україні та впливу їх використання на забезпечення продовольчої безпеки країни. Стверджується, що сьогодні актуалізуються питання належного правового регулювання використання водних біоресурсів. Приділено увагу розгляду як законодавчих, так і наукових підходів до питання правового регулювання продовольчої безпеки України. Наголошується на необхідності прийняття окремого закону «Про основи продовольчої безпеки України». Констатується, що продовольча політика держави повинна мати максимальний ступінь самозабезпеченості, оскільки від якості та кількості споживаних продуктів харчування залежать здоров’я нації, тривалість життя, працездатність та інтелект населення. Розглянуто законні підстави здійснення використання водних біоресурсів. Проаналізовано вплив галузі рибного господарства на забезпечення продовольчої безпеки України та зроблено висновок, що продовольча безпека країни значною мірою залежить від стану використання водних біоресурсів. Рівень споживання риби та продуктів її переробки виступає показником продовольчого забезпечення населення, який потрібно підтримувати на рівні фізіологічного доцільного споживання. Наголошується, що сьогодні розвиток галузі рибного господарства є одним з найважливіших завдань для забезпечення післявоєнного відновлення країни. У статті визначено, що водні біоресурси в умовах сьогодення є стратегічним державним харчовим резервом. Штучне відтворення цінних видів риб направлене як на підтримку водних екосистем, так і на формування промислових запасів.У науковій роботі автором стверджується, що сьогодні продовольча безпека держави є умовою збереження її суверенітету, підтримання високого рівня здоров’я громадян, розвитку економіки країни. Акцентовано увагу на тому, що використання водних біоресурсів є важливим для країни з точки зору забезпечення продовольчої безпеки, поліпшення економічного стану, насичення внутрішнього ринку якісними продуктами харчування, підвищення зайнятості населення і його добробуту, а також збереження біорізноманіття та ефективного використання водних і гідробіологічних ресурсів.
The article is dedicated to the study of the legal aspects of using aquatic bioresources in Ukraine and the impact of their usage on ensuring the country’s food security. It is argued that the issue of proper legal regulation of the use of aquatic bioresources is becoming increasingly relevant today. Attention is given to both legislative and scientific approaches to the issue of legal regulation of Ukraine’s food security. The necessity of adopting a separate law titled «On the Fundamentals of Food Security of Ukraine» is emphasized. It is noted that the state’s food policy should aim for the highest degree of self-sufficiency, as the quality and quantity of consumed food products directly impact the nation’s health, life expectancy, work capacity, and intellectual potential.The article examines the legal grounds for the usage of aquatic bioresources. The impact of the fishing industry on ensuring Ukraine’s food security is analyzed, with the conclusion drawn that the country’s food security largely depends on the state of aquatic bioresource usage. The level of fish consumption and its processed products serves as an indicator of the population’s food security, which should be maintained at a level conducive to physiological needs. It is stressed that the development of the fishing industry is one of the most important tasks for ensuring the post-war recovery of the country. The article identifies aquatic bioresources as a strategic state food reserve in the current context. The artificial reproduction of valuable fish species is aimed at both supporting aquatic ecosystems and building industrial stocks.The author asserts that today, food security is a condition for maintaining the state’s sovereignty, supporting high levels of public health, and developing the country’s economy. Emphasis is placed on the fact that the use of aquatic bioresources is crucial for the country in terms of ensuring food security, improving economic conditions, saturating the domestic market with quality food products, increasing employment and welfare, as well as preserving biodiversity and effectively using water and hydrobiological resources.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/70454
ISSN: 2788-6018
Appears in Collections:Аналітично-порівняльне правознавство. Вип. 5. 2024

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
313051-Текст статті-724324-1-10-20241009.pdf292.1 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.