Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/74506
Title: | Гістологічні та морфометричні зміни загруднинної залози та ліпідного профілю крові у білих щурів при впливі глутамату натрію |
Other Titles: | Histological and morphometric changes in thymus and blood lipid profile in white rats under the influence of sodium glutamate administration |
Authors: | Кочмарь, Михайло Юрійович Гаврилець, Михайло Михайлович |
Keywords: | глутамат натрію, тимус, ліпідний обмін, monosodium glutamate, thymus, lipid metabolism |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Видавничий дім "Гельветика" |
Citation: | Кочмарь, М. Ю. Гістологічні та морфометричні зміни загруднинної залози та ліпідного профілю крові у білих щурів при впливі глутамату натрію/ М. Ю. Кочмарь, М. М. Гаврилець// Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: Медицина/ голов. ред. С. С. Філіп – Ужгород: Видавничий дім "Гельветика" - 2024. – Вип. 1(69). – С. 77-82. - Бібліогр.: С. 81-82 (7 назв). |
Abstract: | 1. Введення ГН щурам у дозі 30 мг/кг маси тіла призводить до морфологічних змін у структурі тимуса, а саме – до збільшення товщини капсули органа; збільшення відносної площі кіркової речовини тимуса через 14 днів введення ГН із поступовим її зменшенням до 28 дня експерименту; відносна площа мозкової речовини навпаки, зменшується через 14 днів введення харчової добавки ГН, після чого поступово збільшується протягом наступних 2-х тижнів експерименту. 2. Введення ГН щурам у дозі 30 мг/кг маси тіла призводить до порушення ліпідного обміну, а саме збільшення рівня ЗХ, ТГ, ЛПНЩ, ЛПДНЩ та зменшення показника ЛПВЩ, з максимально вираженими змінами від даних контрольних тварин на 28 добу експерименту. 1. The administration of MSG to rats at a dose of 30 mg/kg body weight leads to morphological changes in the structure of the thymus, namely, to an increase in the thickness of the organ capsule; an increase in the relative area of the cortical substance of the thymus after 14 days of MSG administration with its gradual decrease until day 28 of the experiment; the relative area of the cerebral substance, on the contrary, decreases after 14 days of MSG supplementation, and then gradually increases over the next 2 weeks of the experiment. 2. The administration of MSG to rats at a dose of 30 mg/kg body weight leads to lipid metabolism disorders, namely an increase in the level of TC, TG, LDL, VLDL and a decrease in HDL, with the most pronounced changes from the data of control animals on day 28 of the experiment. |
Type: | Text |
Publication type: | Стаття |
URI: | https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/74506 |
ISSN: | 2415-8127 |
Appears in Collections: | 2024 / Науковий вісник УжНУ Серія: Медицина. Випуск 1 (69) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Гістологічні та морфометричні.pdf | 324.11 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.