Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/74608
Title: Особливості мікробіому товстої кишки за легкого перебігу COVID-19
Other Titles: Features of the colon microbiome in mild COVID-19
Authors: Соколенко, Максим Олександрович
Сидорчук, Лариса Петрівна
Keywords: COVID-19, біотоп товстої кишки, біфідобактерії, лактобактерії, ентеробактерії, дисбіоз, COVID-19, colon biotope, bifidobacteria, lactobacilli, enterobacteria, dysbiosis
Issue Date: 2024
Publisher: Видавничий дім "Гельветика"
Citation: Соколенко, М. О. Особливості мікробіому товстої кишки за легкого перебігу COVID-19/ М. О. Соколенко, Л. П. Сидорчук// Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: Медицина/ голов. ред. С. С. Філіп – Ужгород: Видавничий дім "Гельветика" - 2024. – Вип. 2(70), С. 35-40. - Бібліогр.: С. 40 (13 назв).
Abstract: Стабільність композиції і фізіологічних функцій товстокишкового мікробіому підтримується специфічними механізмами симбіозу з макроорганізмом, який сформувався у процесі тривалої адаптації спільного існування у формі єдиної екологічної системи. Виявлення особливостей мікробіоти товстої кишки хворих на інфекційні патології, в тому числі і на COVID-19, продовжує при-вертати особливу увагу науковців. Мета дослідження: дослідити та проаналізувати товстокишковий мікробіом людини за легкого перебігу COVID-19, у тому числі в порівняльному аспекті з показниками практично здорових осіб. Матеріали та методи. Мікробіологічне (бактеріологічне та мікологічне) обстеження клінічного матеріалу (випорожнення) провели у 24 хворих на ковід-асоційовану позалікарняну пневмонію легкого ступеня тяжкості перебігу та у 29 практично здорових добровольців, які не пред’являли будь-яких скарг на порушення функцій шлунково-кишкового тракту і вважали себе практично здоровими. Серед учасників дослідження було 52,84 % (28) жінок та 47,16 % (25) чоловіків. Середній вік учасників дослідження становив − 40,16±5,25 року (від 29 до 48 років). Клінічний матеріал (остання порція свіжих фекалій) забирали стерильним шпателем і поміщали у стерильні аптечні флакони. Виділення та ідентифікацію ізольованих чистих культур проводили за загальноприйнятими методиками. Електронну базу даних створювали в програмі Excel® 2016 (Microsoft). Статистичний аналіз проводили за допомогою прикладних програм MS® Excel® 2016™ та Statistica® 7.0 (StatSoft Inc., США). Достовірність даних для незалежних вибірок при розподілі масивів наближеному до нормального розраховували за t-критерієм Student, за нерівномірного розподілу – за критерієм U Wilcoxon-Mann-Whitney. Відмінності вважали достовірними за р<0,05. Результати. Встановлено, що у хворих на коронавірусну інфекцію легкового типу перебігу у товстій кишці формується стабільна тенденція до зниження популяційного рівня біфідобактерій і статистично достовірного зниження (Р<0,05) бактерії роду Lactobacillus. У протилежність цього, у товстій кишці хворих на COVID-19 формується стабільна тенденція до підвищення популяційного рівня ентеробактерій роду Proteus, бактерії роду Staphylococcus і дріжджоподібних грибів роду Candida. Популяційний рівень кишкових паличок практично не змінюється, але він у хворих на COVID-19 за легковим перебігу досягає найвищого рівня у товстій кишці (9,49±0,90 LgKУO/г). Спостерігається пониження на 60,05% біфідобактерій та у 3,92 рази лактобактерій у товстій кишці хворих на COVID-19 за легкого перебігу. Зменшення популяційного рівня та ролі у системі Quоrum sensing бактерій роду Bifidobacterium та Lactobacillus сприяє зниженню їх захисних функцій і контролю за саморегуляцією мікробіоти, що призводить до контамінації товстої кишки умовно патогенними ентеробактеріями E.сoli зі зміненими властивостями, E.сoli Lac-, ентеробактеріями роду Proteus, Klebsiella, Enterobacter та Citrobacter. Висновок. Зниження кількості у біотопі товстої кишки бактерій роду Bifidobacterium і Lactobacillus у пацієнтів з СOVID-19 за легкого перебігу сприяє контамінації кишечника умовно патогенними ентеробактеріями, популяційний рівень яких досягає значень, за яких можливий розвиток інфекційно-запальних процесів.
The stability of the composition and physiological functions of the colon microbiome is maintained by specific mechanisms of symbiosis with the macroorganism, which was formed in the process of long-term adaptation of coexistence in the form of a single ecological system. Identification of the features of the colon microbiota of patients with infectious pathologies, including COVID-19, continues to attract special attention of scientists. The purpose of the study: to investigate and analyze the human colonic microbiome in mild COVID-19, including in a comparative aspect with the indicators of practically healthy individuals. Materials and methods. Microbiological (bacteriological and mycological) examination of clinical material (stool) was performed in 24 patients with covid-associated community-acquired pneumonia of mild severity and in 29 healthy volunteers who did not have any complaints of gastrointestinal disorders and considered themselves to be practically healthy. The study participants included 52.84% (28) women and 47.16% (25) men. The average age of the study participants was 40.16±5.25 years (from 29 to 48 years). Clinical material (the last portion of fresh feces) was collected with a sterile spatula and placed in sterile pharmacy vials. Isolation and identification of isolated pure cultures were performed according to generally accepted methods. An electronic database was created in Excel® 2016 (Microsoft). Statistical analysis was performed using MS® Excel® 2016™ and Statistica® 7.0 (StatSoft Inc., USA). The reliability of data for independent samples with a distribution of arrays close to normal was calculated by the Student's t-test, with uneven distribution – by the Wilcoxon-Mann-Whitney U test. Differences were considered significant at p<0.05. Results. It has been established that in patients with mild coronavirus infection, a stable tendency to decrease the population level of bifidobacteria and a statistically significant decrease (P<0.05) in the bacteria of the genus Lactobacillus is formed in the colon. In contrast, in the colon of patients with COVID-19, there is a stable tendency to increase the population level of enterobacteria of the genus Proteus, bacteria of the genus Staphylococcus and yeast-like fungi of the genus Candida. The population level of Escherichia coli practically does not change, but in patients with mild COVID-19 it reaches the highest level in the colon (9.49±0.90 LgKUO/g). There is a 60.05% decrease in bifidobacteria and a 3.92-fold decrease in lactobacilli in the colon of patients with mild COVID-19. The decrease in the population level and the role of bacteria of the genus Bifidobacterium and Lactobacillus in the Quorum sensing system contributes to a decrease in their protective functions and control over microbiota self-regulation, which leads to colon contamination with conditionally pathogenic enterobacteria E. coli with altered properties, E. coli Lac-, enterobacteria of the genus Proteus, Klebsiella, Enterobacter and Citrobacter. Conclusion. The decrease in the number of bacteria of the genus Bifidobacterium and Lactobacillus in the colon biotope in patients with mild COVID-19 contributes to the contamination of the intestine with conditionally pathogenic enterobacteria, the population level of which reaches values at which the development of infectious and inflammatory processes is possible.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/74608
ISSN: 2415-8127
Appears in Collections:2024 / Науковий вісник УжНУ Серія: Медицина. Випуск 2 (70)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Особл. мікробіому.pdf315.88 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.