Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/74818
Title: Agricultural cooperation as a basis for ensuring food and environmental security in Ukraine: legal aspects
Other Titles: Сільськогосподарська кооперація як основа забезпечення продовольчої таекологічної безпеки на теренах України: правові аспекти
Authors: Khrishcheva, O. G.
Keywords: agricultural cooperation, cooperation, agricultural cooperatives, agricultural cooperative, food security, environmental security, agrarian policy, environmental policy, sustainable agriculture, cooperative legislation, сільськогосподарська кооперація, кооперація, сільськогосподарські кооперативи, сільськогосподарський кооператив, продовольча безпека, екологічна безпека, аграрна політика, екологічна політика, стале сільське господарство, кооперативне законодавство
Issue Date: 2024
Citation: Khrishcheva O. G. Agricultural cooperation as a basis for ensuring food and environmental security in Ukraine: legal aspects / O. G. Khrishcheva // Науковий вісник Ужгородського національного університету: серія: Право / голов. ред. Ю. М. Бисага – Ужгород, 2024. – Т. 2. Вип. 81. – P. 41 – 46. - Бібліогр.: 45 – 46 p. (20 назв). URL http://visnyk-pravo.uzhnu.edu.ua/article/view/301070/293283
Series/Report no.: Право;
Abstract: The article examines the legal aspects of the agricultural cooperation, which is important for theeconomic and social development of the state, especially in war and post-war times, as the basis forensuring food and environmental security in Ukraine. The concepts of «sustainable agriculture», «foodsecurity» and «environmental security» are considered. It has been established that at the present stagelimited attention is paid to the issue of implementing sustainable agriculture as a priority direction forachieving food and environmental security of Ukraine. It was determined that in order to implementsustainable agriculture, it is necessary to harmonize social, ecological and economic factors in theagrarian sector of the economy of Ukraine, especially in the field of agricultural cooperation. It isemphasized that there is an insufficient level of synergy between the environmental and agrarian policiesof the state, environmental factors are not sufficiently integrated into the system of agrarian relations,into cooperative legislation, particularly in the context of the agricultural cooperation. In conditionsof European integration processes, the specialized Law of Ukraine «On Agricultural Cooperation» isnot fully oriented towards ensuring sustainable agriculture: it does not contain the term «sustainableagriculture» or provisions on environmental protection, food and environmental security. The Law ofUkraine «On Cooperation» also does not cover environmental aspects. In the course of the study, it wassubstantiated that a necessary condition for the proper implementation of the Sustainable DevelopmentGoals, the introduction of sustainable agriculture in Ukraine in the field of the agricultural cooperationis the strengthening of the legal framework, the creation of an appropriate legal field that will reflectthe focus of agricultural cooperation on achieving sustainable agriculture, as well as ensuring food andenvironmental security. In this context proposals for improving the cooperative legislation of Ukraineare made in the article.
У статті проведено дослідження правових аспектів сільськогосподарської кооперації, яка маєважливе значення для економічного та соціального піднесення держави, особливо у воєнний таповоєнний час, як основи забезпечення продовольчої та екологічної безпеки на теренах України. Розглянуто поняття «стале сільське господарство», «продовольча безпека» та «екологічна безпека».Встановлено, що на сучасному етапі приділяється незначна увага питанню впровадження сталогосільського господарства як пріоритетного напрямку для досягнення продовольчої та екологічноїбезпеки України. Визначено, що задля впровадження сталого сільського господарства необхідногармонізувати соціальні, екологічні та економічні чинники в аграрному секторі економіки України,особливо у сфері сільськогосподарської кооперації. Підкреслено, що спостерігається недостатній рівень синергії екологічної та аграрної політики держави, екологічні чинники недостатньо інтегровані в систему аграрних відносин, у кооперативне законодавство, зокрема в контексті сільськогосподарської кооперації. В умовах євроінтеграційних процесів профільний Закон України «Про сільськогосподарську кооперацію» від 21 липня 2020 року не є повноцінно орієнтованим на забезпечення сталого сільського господарства: не оперує терміном «стале сільське господарство», не містить положень про охорону навколишнього природного середовища, продовольчу та екологічну безпеку. Закон України «Про кооперацію» також не охоплює екологічних аспектів. У ході дослідження обґрунтовано, що необхідною умовою для належної реалізації Цілей сталого розвитку, впровадження сталого сільського господарства на теренах України у сфері сільськогосподарської кооперації є зміцнення нормативно-правової бази, створення належного правового поля, яке буде віддзеркалювати спрямованість сільськогосподарської кооперації на досягнення сталого сільського господарства, а також на забезпечення продовольчої та екологічної безпеки. У цьому контексті у статті зроблено пропозиції щодо удосконалення кооперативного законодавства України.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/74818
ISSN: 2307-3322
Appears in Collections:Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право. Випуск 81 Том 2. - 2024

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
301070-Текст статті-694641-1-10-20240331.pdf370.48 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.