Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/7722
Title: Закономірності утворення сірководню сульфатвідновлювальними бактеріями водойми кар’єру Яворівського сіркового родовища
Other Titles: Regularities of hydrogen sulfide production by sulfate reducing bacteria from water of Yavoriv sulfur deposit open pit
Authors: Мороз, О. М.
Keywords: сульфатвідновлювальні бактерії, Desulfovibrio, сульфатредукція, сірководень, ацетат, іони сульфату, лактат натрію
Issue Date: 2010
Publisher: Видавництво УжНУ «Говерла»
Citation: Мороз, О. М. Закономірності утворення сірководню сульфатвідновлювальними бактеріями водойми кар`єру Яворівського сіркового родовища [Текст] / О. М. Мороз // Науковий вісник Ужгородського університету : Серія: Біологія / редкол.: В.І. Ніколайчук (гол. ред.), В.В. Моргун, М.Я. Співак та ін. – Ужгород: Видавництво УжНУ «Говерла», 2010. – Вип. 27. – С. 56–63. – Бібліогр.: с. 62–63 (20 назв).
Series/Report no.: Біологія;
Abstract: Виявлено інтенсивні процеси відновлення сульфатів до сірководню у глибинній зоні озера “Яворівське”, про що свідчить висока чисельність сульфатвідновлювальних бактерій на глибині 72 м: (1,99+0,05) . 106 кл/мл. З водойми кар’єру Яворівського сіркового родовища отримано 10 чистих культур сульфатвідновлювальних бактерій, які за результатами досліджень основних морфологічних та фізіологічних особливостей попередньо віднесено до другої підгрупи сульфатвідновлювальних бактерій згідно Берджі, роду Desulfovibrio. Всі культури, як і штами Desulfovibrio desulfuricans К–45 та Ya-11, активно утворювали сірководень (44,54 – 62,56 мг/л, контроль: 26,30–39,61 мг/л) та нагромаджували ацетат (0,42–0,54 г/л, контроль: 0,23–0,26 г/л) під час росту у середовищі Кравцова-Сорокіна, що підтвердило припущення про їхню приналежність до роду Desulfovibrio. Встановлено позитивний вплив на сульфатредукцію збільшення концентрацій як акцептора (іонів сульфату), так і донора електронів (лактату натрію) у середовищі культивування. Найбільшу кількість сірководню клітини продукували при збільшенні концентрації іонів сульфату у середовищі втричі: культура Yav-8 за 10 діб утворювала 74,2 мг/л (контроль: 61,50 мг/л) сірководню. Підвищення концентрації лактату натрію у шість разів у середовищі з підвищеним у три рази вмістом сульфатів ще більше стимулювало процес сульфатредукції: культура Yav-8 за 10 діб утворювала 88,30 мг/л сірководню. Ключові слова: сульфатвідновлювальні бактерії, Desulfovibrio, сульфатредукція, сірководень, ацетат, іони сульфату, лактат натрію.
Intensive processes of sulfates reduction into hydrogen sulfide in deep zone of “Yavorivske” lake were discovered. Evidence of it is great quantity of sulfate reducing bacteria on 72 m depth: (1,99+0,05) 106 cells/ml. From water of Yavoriv sulfur deposit open pit 10 pure sulfate reducing bacteria cultures were isolated. All isolated pure cultures according to results of main morphological and physiological peculiarities investigations belong to representatives of second subgroup of sulfate reducing bacteria according Bergey, Desulfovibrio genus. All cultures like as strains Desulfovibrio desulfuricans K-45 and Ya-11 actively made hydrogen sulfide (44,54 – 62,56 mg/l, control: 26,30–39,61 mg/l) and accumulated acetate (0,42–0,54 g/l, control: 0,23–0,26 g/l) during cultivation in Kravtsov-Sorokin’s medium, what is additional evidence their belonging to Desulfovibrio genus. Positive influence on sulfates reduction makes increasing of acceptor (sulfate ions) and donor (sodium lactate) electrons concentrations in cultivation medium was discovered. The most quantity of hydrogen sulfide cells produced after sulfate ions concentration increasing in medium at three times: culture Yav-8 produced 74,2 mg/l (control: 61,50 mg/l) hydrogen sulfide after 10 days. Increasing of sodium lactate concentration at six times in medium with increasing at three times quantity of sulfates some more stimulates sulfates reduction process: culture Yav-8 after 10 days created 88,30 mg/l hydrogen sulfide. Key words: sulfate reducing bacteria, Desulfovibrio, sulfates reduction, hydrogen sulfide, acetate, sulfate ions, sodium lactate.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/7722
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ Серія: Біологія. Випуск 27 - 2010



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.