Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/11865
Title: | Визначення функціонального резерву печінки за допомогою ультразвукової допплерометрії |
Other Titles: | Determination of functional liver reserve with the help of ultrasound dopplerometry |
Authors: | Дрель, В.Ф. Андрєєва, І.В. Виноградов, О.А. |
Keywords: | портальна гемодинаміка, ультразвукова доплерометрія, тест навантаження |
Issue Date: | 2009 |
Publisher: | ПП Данило С.І. |
Citation: | Дрель, В. Ф. Визначення функціонального резерву печінки за допомогою ультразвукової допплерометрії [Текст] / В. Ф. Дрель, І. В. Андрєєва, О. А. Виноградов // Науковий вісник Ужгородського університету : Серія: Медицина. – Ужгород: ПП Данило С.І., 2009. – Вип. 36. – С. 17–19. – Бібліогр.: с. 18–19 (5 назв). |
Series/Report no.: | Медицина; |
Abstract: | За допомогою дуплексного і триплексного режимів ультразвукової доплерометрії визначені якісні і кількісні параметри кровотоку в системі ворітної вени і загальної печінкової артерії у 20 здорових осіб натщесерце і в динаміці після проби навантаження. Встановлено, що через 15 хв після навантаження відбувається пік портального кровотоку, після чого швидкісні показники кровотоку в ворітній вені знижуються. Функціональний резерв печінки у здорових осіб складає 2,08 по загальному об'ємному печінковому кровотоку і 2,53 – по об'ємному кровотоку в воріт-ній вені.
Ключові слова: портальна гемодинаміка, ультразвукова доплерометрія, тест навантаження Quality and quantity blood flow parameters of the system of the portal vein and the common hepatic artery were established by duplex and triplex Doppler ultrasound in 20 healthy persons after food test. Maximal portal blood flow was revealed in 15 min after food test, and then velocity flow parameters in the portal vein decreased. Functional liver reserve was 2,08 for common volume liver blood flow in healthy persons and 2,53 – for volume portal blood flow. Key words: portal hemodynamics, Doppler ultrasound, food test |
Type: | Text |
Publication type: | Стаття |
URI: | https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/11865 |
Appears in Collections: | Науковий вісник УжНУ Серія: Медицина. Випуск 36 - 2009 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ВИЗНАЧЕННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО РЕЗЕРВУ ПЕЧІНКИ ЗА ДОПОМОГОЮ.pdf | 268.29 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.