Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/12338
Title: Ліквідація греко - католицької церкви у Східній Словаччині
Authors: Палінчак, Микола Михайлович
Довганич, Наталія Миколаївна
Keywords: релігія, Східна Словаччина, греко - католицька церква
Issue Date: 2014
Publisher: Поліграфцентр "Ліра"
Citation: Науковий збірник: За підсумками щорічної міжнародної студентської наукової конференції «Україна в сучасній системі міжнародних відносин» 23 квітня 2014 року. Спецвипуск / Гол. ред. Палінчак Микола, Ярнецькі Міхал. - Ужгород: Поліграфцентр “Ліра”, 2014. - 288 с.
Abstract: У даній статті розглядається процес ліквідації греко-католицької церкви у Східній Словаччині як частина глобального плану уряду СРСР спрямованого на утвердження його впливу в післявоєнній Європі та світі.
Description: Після визволення від фашизму перед Чехословаччиною відкривалися два можливі шляхи розвитку. Перший шлях - орієнтація на західні демократії. Очолювали цей рух президент Е. Бенеш та міністр закордонних справа Я.Масарик. Другий шлях - орієнтація на Радянський Союз. У період 1945-1948 pp. завдяки присутності військових частин радянської армії головною політичною силою Чехословаччини стала комуністична партія на чолі з К. Готвальдом. Радянська присутність дала можливість комуністам республіки вже у квітні 1946 року на виборах здобути 38% голосів. Поряд з соціально-економічними проблемами комуністи повинні були вирішувати і державно-церковні відносини. Своє ставлення до церкви комуністи розкрили на VIII з’їзді у березні 1946 року. Як завжди, у теоретичних документах комуністи гарантували принцип забезпечення свободи совісті та віросповідання. В політичній практиці все було навпаки. Розгорнулася атеїстична пропаганда. При призначенні на посади перевагу мали активісти Союзу безвірників, які ініціювали рух за відокремлення церкви від держави. Органи внутрішніх справ Чехословаччини розпустили всі словацькі католицькі організації. Перестали існувати і “скомпрометовані” християнські профспілки, їх поглинув єдиний Революційний профспілковий рух.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/12338
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри міжнародної політики

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Рег укр студ 2014 1 good 2.pdf221.9 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.