Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/12638
Title: До 190-річчя відкриття ефекту Зеєбека
Other Titles: To 190 years of discovering the Seebeck effect
Authors: Козьма, Антон Антонович
Переш, Євген Юлійович
Барчій, Ігор Євгенович
Cабов, Мар’ян Юрійович
Keywords: ефект Зеєбека, термоелектрика
Issue Date: 2011
Publisher: Видавництво УжНУ "Говерла"
Citation: До 190-річчя відкриття ефекту Зеєбека [Текст] / А. А. Козьма, Є. Ю. Переш, І. Є. Барчій, М. Ю. Сабов // Науковий вісник Ужгородського університету : Серія: Хімія / ред. кол. С.Ю. Чундак, І.Є. Барчій, С.М. Сухарев та ін. – Ужгород : Видавництво УжНУ «Говерла», 2011. – Вип. 1 (25). – С. 26-31. – Бібліогр.: с. 31 (10 назв).
Series/Report no.: Хімія;
Abstract: У 2011 році виповнюється 190 років з часу відкриття ефекту Зеєбека – явища, при якому відбувається перетворення теплової енергії в електричну. Цей ефект названо на честь німецького дослідника Томаса Зеєбека, який відкрив термоелектрорушійну силу. Вважається, що з цього часу бере свій початок термоелектрика. При підготовці статті використано матеріали XIII Міжнародного форуму по термоелектриці (Київ, 10-13 лютого 2009 року).
A short review of history of discovering the Seebeck effect and history of thermoelectric researches is resulted till now. The analysis of thermoelectric good quality of the best modern materials is carried out and the ways of optimization of their thermoelectric parameters are shown. The prospect of practical application of new thermoelectric materials and their role for power savings and working out of alternative energy sources is shown.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/12638
Appears in Collections:Наукові вісники УжНУ Серія: Хімія Випуск 1 (25) - 2011
Наукові публікації кафедри неорганічної хімії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ДО 190-РІЧЧЯ ВІДКРИТТЯ ЕФЕКТУ ЗЕЄБЕКА.pdf153.89 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.