Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/13724
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorБельтюкова, С.В.-
dc.contributor.authorЧередниченко, Е.В.-
dc.contributor.authorТеслюк, О.И.-
dc.contributor.authorЛивенцова, Е.О.-
dc.date.accessioned2017-06-06T10:21:28Z-
dc.date.available2017-06-06T10:21:28Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationТвердофазное люминесцентное определение горьких веществ в пиве [Текст] / С. В. Бельтюкова, Е. В. Чередниченко, О. И. Теслюк, Е. О. Ливенцова // Науковий вісник Ужгородського університету : Серія: Хімія / редкол.: С.Ю. Чундак (голова), І.Є. Барчій, С.М. Сухарев, В.Г. Лендєл та ін. – Ужгород : Видавництво УжНУ «Говерла», 2016. – Вип. 1 (35). – С. 47-52. – Бібліогр.: с. 51-52 (10 назв).uk
dc.identifier.urihttps://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/13724-
dc.description.abstractВ настоящей работе представлены результаты исследования по разработке методики твердофазного люминесцентного определения горьких веществ (ГВ) в пиве с использованием сенсибилизированной люминесценции иона Eu(III).uk
dc.description.abstractThe possibility of determination of bitter substances in beer on a solid-phase sensitized luminescence of ions of Eu(III) is studied. The considered ligands contain a dicarbonyl fragment and, obviously, like β-diketones can form complexes with ions of two - and three-charging cations. Spectroscopic characteristics of bitter substances are studied. It is shown that energy of triplet level of bitter substances is equal or above energy of the excited levels of ions Eu(III) and Tb(III) that makes excitement transmission of energy to these ions possible. The ion of Eu(III) is chosen as a luminescent marker. It is established that intensity of a luminescence of complexes increases on sorbents. The greatest increase of luminescence intensity is obtained on Merk silica gel. Dependence of luminescence intensity of sorbates complexes on concentration of an ion of Eu (III), acidity of the environment, time of sorption, quantity of a sorbent, temperature and time of sorbent drying is investigated. The possibility of an express test assessment of content of bitter substances in beer is shown.uk
dc.language.isoruuk
dc.publisherВидавництво УжНУ «Говерла»uk
dc.relation.ispartofseriesХімія;-
dc.subjectгорькие веществаuk
dc.subjectметодика твердофазного люминесцентного определенияuk
dc.subjectсенсибилизированная люминесценция иона Eu(III)uk
dc.subjectα- и β-горькие кислотыuk
dc.subjectα- и β-горькие смолыuk
dc.titleТвердофазное люминесцентное определение горьких веществ в пивеuk
dc.title.alternativeSolid-phase luminescent determination of bitter substances in beeruk
dc.typeTextuk
dc.pubTypeСтаттяuk
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ Серія: Хімія Випуск 1 (35) - 2016



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.