Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/13724
Назва: Твердофазное люминесцентное определение горьких веществ в пиве
Інші назви: Solid-phase luminescent determination of bitter substances in beer
Автори: Бельтюкова, С.В.
Чередниченко, Е.В.
Теслюк, О.И.
Ливенцова, Е.О.
Ключові слова: горькие вещества, методика твердофазного люминесцентного определения, сенсибилизированная люминесценция иона Eu(III), α- и β-горькие кислоты, α- и β-горькие смолы
Дата публікації: 2016
Видавництво: Видавництво УжНУ «Говерла»
Бібліографічний опис: Твердофазное люминесцентное определение горьких веществ в пиве [Текст] / С. В. Бельтюкова, Е. В. Чередниченко, О. И. Теслюк, Е. О. Ливенцова // Науковий вісник Ужгородського університету : Серія: Хімія / редкол.: С.Ю. Чундак (голова), І.Є. Барчій, С.М. Сухарев, В.Г. Лендєл та ін. – Ужгород : Видавництво УжНУ «Говерла», 2016. – Вип. 1 (35). – С. 47-52. – Бібліогр.: с. 51-52 (10 назв).
Серія/номер: Хімія;
Короткий огляд (реферат): В настоящей работе представлены результаты исследования по разработке методики твердофазного люминесцентного определения горьких веществ (ГВ) в пиве с использованием сенсибилизированной люминесценции иона Eu(III).
The possibility of determination of bitter substances in beer on a solid-phase sensitized luminescence of ions of Eu(III) is studied. The considered ligands contain a dicarbonyl fragment and, obviously, like β-diketones can form complexes with ions of two - and three-charging cations. Spectroscopic characteristics of bitter substances are studied. It is shown that energy of triplet level of bitter substances is equal or above energy of the excited levels of ions Eu(III) and Tb(III) that makes excitement transmission of energy to these ions possible. The ion of Eu(III) is chosen as a luminescent marker. It is established that intensity of a luminescence of complexes increases on sorbents. The greatest increase of luminescence intensity is obtained on Merk silica gel. Dependence of luminescence intensity of sorbates complexes on concentration of an ion of Eu (III), acidity of the environment, time of sorption, quantity of a sorbent, temperature and time of sorbent drying is investigated. The possibility of an express test assessment of content of bitter substances in beer is shown.
Тип: Text
Тип публікації: Стаття
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/13724
Розташовується у зібраннях:Науковий вісник УжНУ Серія: Хімія Випуск 1 (35) - 2016



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.