Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/13724
Название: Твердофазное люминесцентное определение горьких веществ в пиве
Другие названия: Solid-phase luminescent determination of bitter substances in beer
Авторы: Бельтюкова, С.В.
Чередниченко, Е.В.
Теслюк, О.И.
Ливенцова, Е.О.
Ключевые слова: горькие вещества, методика твердофазного люминесцентного определения, сенсибилизированная люминесценция иона Eu(III), α- и β-горькие кислоты, α- и β-горькие смолы
Дата публикации: 2016
Издательство: Видавництво УжНУ «Говерла»
Библиографическое описание: Твердофазное люминесцентное определение горьких веществ в пиве [Текст] / С. В. Бельтюкова, Е. В. Чередниченко, О. И. Теслюк, Е. О. Ливенцова // Науковий вісник Ужгородського університету : Серія: Хімія / редкол.: С.Ю. Чундак (голова), І.Є. Барчій, С.М. Сухарев, В.Г. Лендєл та ін. – Ужгород : Видавництво УжНУ «Говерла», 2016. – Вип. 1 (35). – С. 47-52. – Бібліогр.: с. 51-52 (10 назв).
Серия/номер: Хімія;
Краткий осмотр (реферат): В настоящей работе представлены результаты исследования по разработке методики твердофазного люминесцентного определения горьких веществ (ГВ) в пиве с использованием сенсибилизированной люминесценции иона Eu(III).
The possibility of determination of bitter substances in beer on a solid-phase sensitized luminescence of ions of Eu(III) is studied. The considered ligands contain a dicarbonyl fragment and, obviously, like β-diketones can form complexes with ions of two - and three-charging cations. Spectroscopic characteristics of bitter substances are studied. It is shown that energy of triplet level of bitter substances is equal or above energy of the excited levels of ions Eu(III) and Tb(III) that makes excitement transmission of energy to these ions possible. The ion of Eu(III) is chosen as a luminescent marker. It is established that intensity of a luminescence of complexes increases on sorbents. The greatest increase of luminescence intensity is obtained on Merk silica gel. Dependence of luminescence intensity of sorbates complexes on concentration of an ion of Eu (III), acidity of the environment, time of sorption, quantity of a sorbent, temperature and time of sorbent drying is investigated. The possibility of an express test assessment of content of bitter substances in beer is shown.
Тип: Text
Тип публикации: Стаття
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/13724
Располагается в коллекциях:Науковий вісник УжНУ Серія: Хімія Випуск 1 (35) - 2016

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
ТВЕРДОФАЗНОЕ ЛЮМИНЕСЦЕНТНОЕ ОПРЕДЕЛЕНИЕ ГОРЬКИХ ВЕЩЕСТВ В ПИВЕ.pdf170.38 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.