Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/13724
Title: Твердофазное люминесцентное определение горьких веществ в пиве
Other Titles: Solid-phase luminescent determination of bitter substances in beer
Authors: Бельтюкова, С.В.
Чередниченко, Е.В.
Теслюк, О.И.
Ливенцова, Е.О.
Keywords: горькие вещества, методика твердофазного люминесцентного определения, сенсибилизированная люминесценция иона Eu(III), α- и β-горькие кислоты, α- и β-горькие смолы
Issue Date: 2016
Publisher: Видавництво УжНУ «Говерла»
Citation: Твердофазное люминесцентное определение горьких веществ в пиве [Текст] / С. В. Бельтюкова, Е. В. Чередниченко, О. И. Теслюк, Е. О. Ливенцова // Науковий вісник Ужгородського університету : Серія: Хімія / редкол.: С.Ю. Чундак (голова), І.Є. Барчій, С.М. Сухарев, В.Г. Лендєл та ін. – Ужгород : Видавництво УжНУ «Говерла», 2016. – Вип. 1 (35). – С. 47-52. – Бібліогр.: с. 51-52 (10 назв).
Series/Report no.: Хімія;
Abstract: В настоящей работе представлены результаты исследования по разработке методики твердофазного люминесцентного определения горьких веществ (ГВ) в пиве с использованием сенсибилизированной люминесценции иона Eu(III).
The possibility of determination of bitter substances in beer on a solid-phase sensitized luminescence of ions of Eu(III) is studied. The considered ligands contain a dicarbonyl fragment and, obviously, like β-diketones can form complexes with ions of two - and three-charging cations. Spectroscopic characteristics of bitter substances are studied. It is shown that energy of triplet level of bitter substances is equal or above energy of the excited levels of ions Eu(III) and Tb(III) that makes excitement transmission of energy to these ions possible. The ion of Eu(III) is chosen as a luminescent marker. It is established that intensity of a luminescence of complexes increases on sorbents. The greatest increase of luminescence intensity is obtained on Merk silica gel. Dependence of luminescence intensity of sorbates complexes on concentration of an ion of Eu (III), acidity of the environment, time of sorption, quantity of a sorbent, temperature and time of sorbent drying is investigated. The possibility of an express test assessment of content of bitter substances in beer is shown.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/13724
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ Серія: Хімія Випуск 1 (35) - 2016



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.