Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/13733
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorГлух, Олег Станіславович-
dc.contributor.authorСимканич, Олеся Іванівна-
dc.contributor.authorБескід, А.М.-
dc.contributor.authorМолнар, Д.І.-
dc.date.accessioned2017-06-06T11:04:36Z-
dc.date.available2017-06-06T11:04:36Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationБезпека використання алюмінієвого посуду під час приготування харчових продуктів [Текст] / О. С. Глух, О. І. Симканич, А. М. Бескід, Д. І. Молнар // Науковий вісник Ужгородського університету : Серія: Хімія / редкол.: С.Ю. Чундак (голова), І.Є. Барчій, С.М. Сухарев, В.Г. Лендєл та ін. – Ужгород : Видавництво УжНУ «Говерла», 2016. – Вип. 1 (35). – С. 84-86. – Бібліогр.: с. 86 (14 назв).uk
dc.identifier.urihttps://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/13733-
dc.description.abstractДля визначення алюмінію, що знаходиться у розчині у малих концентраціях, запропоновано велику кількість методів, у тому числі і фотометричних. Метод аналізу, використаний у даній роботі, базується на стандарті ГОСТ 18165-2014 і полягає у вимірюванні оптичної густини забарвлених розчинів комплексної сполуки алюмінію з алюміноном.uk
dc.description.abstractThe aluminum cookware is cheap, lightweight and durable - so it is widely used until now. At the same time, numerous studies show that prolonged exposure to aluminum ion can lead to intoxication of man. The changing of aluminum ions concentration in the water during boiling in an aluminum pot by photometric method have been investigated. Increasing of aluminum concentrations in water after addition of acetic and citric acids was found. The results show an increase in aluminum content in water with increasing duration of heat treatment using aluminum cookware. Partial migration of aluminum ions from water into potatoes during boiling was found.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherВидавництво УжНУ «Говерла»uk
dc.relation.ispartofseriesХімія;-
dc.subjectалюмінієвий посудuk
dc.subjectбезпека використанняuk
dc.subjectалюмінійuk
dc.subjectалюмінонuk
dc.subjectстандарт ГОСТ 18165-2014uk
dc.titleБезпека використання алюмінієвого посуду під час приготування харчових продуктівuk
dc.title.alternativeThe safety of aluminum cookware using during cooking of fooduk
dc.typeTextuk
dc.pubTypeСтаттяuk
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ Серія: Хімія Випуск 1 (35) - 2016



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.