Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/26208
Название: Показники пружно-еластичних властивостей артерій залежно від співвідношення жирової та м’язової тканин в осіб зрілого віку з ожирінням I ступеня та без ожиріння
Авторы: Кентеш, Оксана Павлівна
Фекета, Володимир Петрович
Чендей, Тарас Васильович
Савка, Юліанна Михайлівна
Крічфалушій, Оксана Павлівна
Ключевые слова: жорсткість артерій, вісцеральний жир, ожиріння, серцево-судинні захворювання
Дата публикации: 21-мар-2017
Издательство: УКРАЇНА. ЗДОРОВ’Я НАЦІЇ.
Краткий осмотр (реферат): Мета – виявити закономірності змін пружно-еластичних властивостей судин залежно від індексу маси тіла, відсоткового співвідношення загального, вісцерального жиру та м’язів в організмі людини. Матеріали та методи. Висвітлено результати власних досліджень визначення морфометричних показників і параметрів жорсткості артерій в 11 хворих з ожирінням I ступеня та 17 пацієнтів без ожиріння. Проаналізовано морфометричні дані та виявлено серед них показники, які впливають на морфофункціональний стан судинної стінки. Результати. Встановлено, що збільшення індексу маси тіла, відсотка вісцерального жиру та зменшення відсотка вмісту м’язів в організмі характеризується тенденцією до підвищення жорсткості артерій, що проявляється у вигляді підвищення систолічного артеріального тиску і пульсового тиску на аорті та зменшення часу повернення пульсової хвилі. Виявлено непрямий кореляційний зв’язок між збільшенням відсотка вмісту м’язів в організмі та зменшенням індексу аугментації на аорті та на плечовій артерії. Висновки. Отримані результати дають змогу припустити наявність патофізіологічних зв’язків між функціональними і структурними змінами в судинній стінці, які супроводжуються підвищенням її жорсткості, і в подальшому виникнення артеріальної гіпертензії, що залишається однією з найбільш значущих і резонансних проблем сучасної клінічної та превентивної медицини. Ключові слова: жорсткість артерій, вісцеральний жир, ожиріння, серцево-судинні захворювання.
Тип: Text
Тип публикации: Стаття
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/26208
ISSN: 2077-6594.
Располагается в коллекциях:Наукові публікації кафедри фізіології та патофізіології

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
У.ЗН_2_2017_для типографії (2) тит.pdf565.3 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
У.ЗН_2_2017_для типографії (2) ст.pdf612.6 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.