Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/26208
Назва: Показники пружно-еластичних властивостей артерій залежно від співвідношення жирової та м’язової тканин в осіб зрілого віку з ожирінням I ступеня та без ожиріння
Автори: Кентеш, Оксана Павлівна
Фекета, Володимир Петрович
Чендей, Тарас Васильович
Савка, Юліанна Михайлівна
Крічфалушій, Оксана Павлівна
Ключові слова: жорсткість артерій, вісцеральний жир, ожиріння, серцево-судинні захворювання
Дата публікації: 21-бер-2017
Видавництво: УКРАЇНА. ЗДОРОВ’Я НАЦІЇ.
Короткий огляд (реферат): Мета – виявити закономірності змін пружно-еластичних властивостей судин залежно від індексу маси тіла, відсоткового співвідношення загального, вісцерального жиру та м’язів в організмі людини. Матеріали та методи. Висвітлено результати власних досліджень визначення морфометричних показників і параметрів жорсткості артерій в 11 хворих з ожирінням I ступеня та 17 пацієнтів без ожиріння. Проаналізовано морфометричні дані та виявлено серед них показники, які впливають на морфофункціональний стан судинної стінки. Результати. Встановлено, що збільшення індексу маси тіла, відсотка вісцерального жиру та зменшення відсотка вмісту м’язів в організмі характеризується тенденцією до підвищення жорсткості артерій, що проявляється у вигляді підвищення систолічного артеріального тиску і пульсового тиску на аорті та зменшення часу повернення пульсової хвилі. Виявлено непрямий кореляційний зв’язок між збільшенням відсотка вмісту м’язів в організмі та зменшенням індексу аугментації на аорті та на плечовій артерії. Висновки. Отримані результати дають змогу припустити наявність патофізіологічних зв’язків між функціональними і структурними змінами в судинній стінці, які супроводжуються підвищенням її жорсткості, і в подальшому виникнення артеріальної гіпертензії, що залишається однією з найбільш значущих і резонансних проблем сучасної клінічної та превентивної медицини. Ключові слова: жорсткість артерій, вісцеральний жир, ожиріння, серцево-судинні захворювання.
Тип: Text
Тип публікації: Стаття
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/26208
ISSN: 2077-6594.
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри фізіології та патофізіології



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.