Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/29286
Title: Матеріали археологічних досліджень середньовічної церкви на території Ужгородського замку за 2018 рік
Other Titles: Materials of the archeological studies of the medieval church on the territory of Uzhhorod castle for 2018
Authors: Мойжес, Володимир Валерійович
Keywords: Ужгородський замок, середньовічна церква, археологічні дослідження, апсида, крипти, поховання, артефакти.
Issue Date: 2019
Publisher: TIMPANI
Citation: Мойжес В. Матеріали археологічних досліджень середньовічної церкви на території Ужгородського замку за 2018 рік // Науковий збірник Комунального закладу «Закарпатський обласний краєзнавчий музей імені Тивадара Легоцького» Закарпатської обласної ради. – Ужгород : TIMPANI, 2019. – Вип. XVIII-ХІХ. – С.38-73.
Abstract: У запропонованій статті подано матеріали археологічних досліджень руїн середньовічної церкви на території Ужгородського замку, які проводила експедиція Ужгородського національного університету у 2018 р. Метою цих робіт було уточнення хронології функціонування пам’ятки, виявлення архітектурних складових та з’ясувати етапи їх будівництва. Розкопки здійснювались на площі апсиди. У результаті тут було зібрано чисельні знахідки та отримано стратиграфічно підтверджені дані. Зокрема зафіксовані три крипти, що зводились неодночасно – від XV до XVII ст., але, на жаль, вони зазнали пограбування та руйнації у середині XVIII ст., вже невдовзі після припинення функціонування храму. За межами крипт вдалося виявити поховання XV–XVI ст. Стан їх збереження та статевовікові визначення було проаналізовано, а результати коротко висвітлені автором. Особливу увагу приділено опису та аналізу виявлених артефактів, що представлені керамічними виробами, деталями одягу, прикрасами, монетами та іншими предметами. Як встановлено, зібраний археологічний матеріал, що безпосередньо пов'язаний з функціонуванням церкви, може датуватися в межах: початок XV ст. – початок XVIII ст. Задля отримання додаткових археологічних джерел, що виступають основою при дослідженні цієї середньовічної сакральної пам’ятки, роботи планується продовжити у наступному польовому сезоні.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/29286
ISBN: 978-617-7372-52-2
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри археології, етнології та культурології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Мойжес_НЗЗКМ.pdf7.61 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.