Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/30133
Title: Примушування як злочин проти свободи особи: зарубіжний досвід та перспективи його запозичення
Authors: Андрушко, Андрій Васильович
Keywords: злочини проти волі, честі та гідності особи, свобода особи, примушування, погроза, порівняльне кримінальне право.
Issue Date: 2020
Publisher: Запорізький національний університет
Citation: Андрушко А.В. Примушування як злочин проти свободи особи: зарубіжний досвід та перспективи його запозичення // Юридичний науковий електронний журнал. – 2020. – № 3. – С. 286–291.
Abstract: У статті проаналізовано зарубіжний досвід регламентації кримінальної відповідальності за примушування та обґрунтовано доцільність виокремлення в розділі ІІІ Особливої частини КК України загального складу примушування до вчинення чи невчинення певної дії. З’ясовано, що відповідальність за примушування передбачають кримінальні закони Австрії, Албанії, Аргентини, Білорусі, Болгарії, Болівії, Бразилії, Греції, Грузії, Данії, Іспанії, Італії, Колумбії, Республіки Корея, Куби, Литви, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Перу, Північної Македонії, Польщі, Португалії, Румунії, Сальвадору, Сан-Марино, Сербії, Словаччини, Словенії, Таджикистану, Туреччини, Угорщини, Федерації Боснії та Герцеговини, Фінляндії, Хорватії, Чехії, Чорногорії, Швейцарії, Швеції, Японії та інших держав. Встановлено відмінності, що мають місце у підходах до криміналізації примушування в зарубіжному законодавстві. На відміну від проаналізованого законодавства зарубіжних держав, вітчизняний кримінальний закон не містить загального складу примушування. Натомість кримінально караними в ньому визнані численні різновиди вказаного посягання. При цьому лише примушування до шлюбу визнане законодавцем злочином проти волі, честі та гідності особи, інші ж діяння розосереджені у різних розділах КК України. Підкреслюється, що суспільну небезпеку становлять не тільки ті випадки примушування, за які вітчизняний законодавець передбачив кримінальну відповідальність, а й будь-яке інше перешкоджання особі вільно, на власний розсуд визначати свою поведінку та приймати вольові рішення. Зроблено висновок про те, що всі можливі різновиди суспільно небезпечного примушування навряд чи можливо передбачити в спеціальних кримінально-правових нормах. Натомість кримінально-правова заборона, сформульована у загальному вигляді, дозволить притягати до кримінальної відповідальності незалежно від того, яку саме дію чи бездіяльність винний вимагав вчинити від потерпілого. Виокремлення спеціальних складів, присвячених примушуванню особи до тієї чи іншої поведінки, доцільне лише в окремих випадках, там, де це дійсно виправдано. Підкреслюється, що завдяки виокремленню в розділі ІІІ Особливої частини КК України загального складу примушування вдасться усунути прогалину, пов’язану з криміналізацією будь-якого незаконного обмеження свободи особи, а також зменшити рівень казуальності вітчизняного кримінального закону. На підставі проведеного дослідження запропоновано можливий варіант тексту статті про кримінальну відповідальність за примушування.
Description: DOI https://doi.org/10.32782/2524-0374/2020-3/69
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/30133
ISSN: 2524-0374
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри кримінального права та процесу



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.