Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/31638
Title: Програма LANGUAL як інформаційна база у практиці ідентифікації продуктів харчування
Authors: Бугина, Лариса Михайлівна
Паллаг, Олександра Володимирівна
Мелешко, Тамара Вадимівна
Рукавчук, Роман Олександрович
Баті, Вікторія Віталіївна
Keywords: продукти харчування, безпека, LanguaL, EuroFIR, FoodON
Issue Date: 2020
Publisher: Довкілля та здоров'я
Series/Report no.: 1;94
Abstract: Актуальність. Чітко структурований ієрархічний словник, пов'язаний з логічними і об’єктивними відносинами в сфері споживання харчових продуктів, іншими словами, з їх онтологією - вкрай необхідний для вирішення проблем гармонізації сучасних даних, які охоплюють сферу продовольчої безпеки, сертифікованої якості, технології виробництва, розподілу, а також здоров'я і комфорту кінцевих споживачів їжі. Мета. Проаналізувати сучасний стан процесу розробки стандартизованих і комп'ютеризованих систем класифікації продуктів харчування, які підключаються до існуючих сучасних баз даних та дають інформацію про склад та нутріціологічні характеристики харчових продуктів в режимі реального часу. Методи. Теоретичний синтез і дедуктивний аналіз, літературний огляд зарубіжних наукових рецензованих джерел. Результати. З'ясовано, що відсутність єдиної і зрозумілої цифрової мови є наявним упущенням у сфері комп'ютеризації та уніфікації інформації про продукти харчування, оскільки харчові об'єкти безперервно переміщаються від їх природного або фермерського походження, через технологічні ланцюги обробки та розподілу, до споживачів, локалізованих на різних континентах і маючих різні нутріціологічні потреби та фізіологічні запити, які можуть відрізнятися у країнах світу.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://doi.org/10.32402/dovkil2020.01.076
https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/31638
Appears in Collections:Наукові публікації НДНЦ молекулярної мікробіології та імунології слизових оболонок

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
94-0076.pdf317.8 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.