Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/31638
Назва: Програма LANGUAL як інформаційна база у практиці ідентифікації продуктів харчування
Автори: Бугина, Лариса Михайлівна
Паллаг, Олександра Володимирівна
Мелешко, Тамара Вадимівна
Рукавчук, Роман Олександрович
Баті, Вікторія Віталіївна
Ключові слова: продукти харчування, безпека, LanguaL, EuroFIR, FoodON
Дата публікації: 2020
Видавництво: Довкілля та здоров'я
Серія/номер: 1;94
Короткий огляд (реферат): Актуальність. Чітко структурований ієрархічний словник, пов'язаний з логічними і об’єктивними відносинами в сфері споживання харчових продуктів, іншими словами, з їх онтологією - вкрай необхідний для вирішення проблем гармонізації сучасних даних, які охоплюють сферу продовольчої безпеки, сертифікованої якості, технології виробництва, розподілу, а також здоров'я і комфорту кінцевих споживачів їжі. Мета. Проаналізувати сучасний стан процесу розробки стандартизованих і комп'ютеризованих систем класифікації продуктів харчування, які підключаються до існуючих сучасних баз даних та дають інформацію про склад та нутріціологічні характеристики харчових продуктів в режимі реального часу. Методи. Теоретичний синтез і дедуктивний аналіз, літературний огляд зарубіжних наукових рецензованих джерел. Результати. З'ясовано, що відсутність єдиної і зрозумілої цифрової мови є наявним упущенням у сфері комп'ютеризації та уніфікації інформації про продукти харчування, оскільки харчові об'єкти безперервно переміщаються від їх природного або фермерського походження, через технологічні ланцюги обробки та розподілу, до споживачів, локалізованих на різних континентах і маючих різні нутріціологічні потреби та фізіологічні запити, які можуть відрізнятися у країнах світу.
Тип: Text
Тип публікації: Стаття
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://doi.org/10.32402/dovkil2020.01.076
https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/31638
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації НДНЦ молекулярної мікробіології та імунології слизових оболонок

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
94-0076.pdf317.8 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.