Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/35106
Title: Способи створення тонко-товстокишкового та товсто-товстокишкового інвагінаційних анастомозів
Other Titles: Способы формирования тонко-толстокишечного и толсто-толстокишечного инвагинационных анастомозов
Methods of ileo-transverse and colon invaginational anastomoses creating
Authors: Дутко, Олександр Олександрович
Чобей, Степан Михайлович
Keywords: товстокишковий анастомоз, ілео-трансверзоанастомоз, неспроможність анастомозу, рак товстої кишки, експериментальна хірургія
Issue Date: Feb-2021
Publisher: Харківська хірургічна школа
Citation: Чобей С.М. Способи створення тонко-товстокишкового та товсто-товстокишкового інвагінаційних анастомозів / С.М. Чобей, О.О. Дутко // Харківська хірургічна школа. – 2021. – №1(105). – С. 96-101.
Series/Report no.: 1(105);
Abstract: Мета дослідження. Для покращення результатів лікування хворих на пухлинні та непухлинні захворювання ободової кишки, впровадити в клінічну практику оригінальну хірургічну техніку та способи створення анастомозів, апробованих в експерименті. Матеріали та методи. В експерименті на кроликах відпрацьована оригінальна методика створення товстокишкового анастомозу. Із врахуванням отриманих позитивних результатів способи формування анастомозів перенесені в хірургічну клініку та отримано патенти України. На базі КНП «ЗПЦ» ЗОР за 2020 рік товстокишковий анастомоз був сформований у 134 пацієнтів: однорядний внутрішньовузликовий анастомоз за розробленою методикою у 22 хворих (16,4%), двохрядний ручний – у 58 (43,3%), апаратний циркулярний – у 36 (26,9%), апаратний лінійний – у 4 (3%), лапароскопічний (лінійний степлерний) – у 14 (10,4%). Результати та їх обговорення. Найбільше число ускладнень припало на традиційний ручний двохрядний анастомоз (16), при цьому в двох випадках зафіксована неспроможність анастомозу. При застосуванні циркулярного апаратного шва неспроможність анастомозу спостерігалась в 1 пацієнта, а анастомозит – у 4. При використанні лінійних степлерних анастомозів нагноєння післяопераційної рани спостерігалось у 1 пацієнта. Висновки. Найбільше число ранніх післяопераційних ускладнень спостерігалось при використанні двохрядного ручного товстокишкового анастомозу (27,5%). При використанні циркулярного апаратного шва число ранніх післяопераційних ускладнень було менше, ніж при двохрядному ручному анастомозі (22,2% проти 27,5% відповідно). Найменша кількість ускладнень притаманна створенню однорядного внутрішньовузлового інвагінаційного анастомозу в запропонованій оригінальній методиці.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/35106
ISSN: 2308-7005
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри хірургічних хвороб



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.