Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/35903
Title: НЕАЛКОГОЛЬНА ЖИРОВА ХВОРОБА ПЕЧІНКИ У ДІТЕЙ ТА ПІДЛІТКІВ: ПОШУК ОПТИМАЛЬНИХ ПАТОГЕНЕТИЧНИХ ТА КЛІНІКО-ДІАГНОСТИЧНИХ РІШЕНЬ (ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ)
Other Titles: Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) in children and adolescents: seach for optimal pathogenetic and clinical-diagnostic solutions (litarature review)
Authors: Горленко, Олеся Михайлівна
Пушкаренко, Ольга Анатоліївна
Keywords: неалкогольна жирова хвороба печінки, діти, педіатрія, дитяча гастроентерологія, ультразвукова діагностика
Issue Date: 2021
Publisher: Проблеми клінічної педіатрії
Citation: НЕАЛКОГОЛЬНА ЖИРОВА ХВОРОБА ПЕЧІНКИ У ДІТЕЙ ТА ПІДЛІТКІВ: ПОШУК ОПТИМАЛЬНИХ ПАТОГЕНЕТИЧНИХ ТА КЛІНІКО-ДІАГНОСТИЧНИХ РІШЕНЬ (ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ). Горленко О.М., Пушкаренко О.А. Проблеми клінічної педіатрії, 2021. - №2 (52)
Abstract: Неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП) на сучасному етапі стає однією із основних причин розвитку хронічних дифузних захворювань печінки у дітей та підлітків і є одним із проявів метаболічного синдрому. НАЖХП — актуальна глобальна проблема в педіатрії, яка має тенденцію до зростання. Діагноз НАЖБП, є діагнозом виключення і передбачає наявність таких клініко-лабораторних та інструментальних показників, як надлишкова вага або ожиріння, збільшення розмірів печінки, зміни сироваткових біомаркерів (принаймі АЛТ, АСТ, ЛФ, ліпідограми, рівня глюкози та інсуліна), ехографічних кількісних даних стеатозу печінки. Рання діагностика даного захворювання особливо важлива для дітей з факторами ризику для попередження важких та незворотніх ускладнень зі сторони гепатобіліарної системи в дорослому віці. Доведений взаємозв’язок між педіатричною НАЖХП і метаболічними факторами ризику, включаючи інсулінорезистентність, дисліпідемії, ожиріння, кардіоваскулярні захворювання, потребує мультидисциплінарного підходу до даної проблеми з метою своєчасної діагностики, лікування та уникнення прогресування патології.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/35903
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри педіатрії з дитячими інфекційними хворобами

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Стаття НЖХП у дітей та підлітків.docx45.12 kBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.