Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/38587
Title: Трансплантація анатомічних матеріалів людині: трансформація законодавства
Other Titles: -
Authors: Пішта, Вадим Іванович
Болдіжар, Сандра Олександрівна
Keywords: Правове регулювання трансплантації анатомічних матеріалів людині, трансплантація, донор, реципієнт, прижиттєве донорство, посмертне донорство, перехресне донорство, родинне донорство
Issue Date: 2021
Publisher: Вчені записки ТНУ імені В.І. Вернадського. Серія: юридичні науки
Citation: Болдіжар С. О., Пішта В. І. Трансплантація анатомічних матеріалів людині: трансформація законодавства. Вчені записки ТНУ імені В.І. Вернадського. Серія: юридичні науки. 2021. Т. 32 (71). № 5. С. 22-27.
Series/Report no.: -;-
Abstract: Стаття присвячена визначенню та аналізу окремих видозмін інституту трансплантації, що отримали своє вираження на законодавчому рівні внаслідок прийняття Закону України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині», який дещо по-новому регламентує відповідний інститут. Попри прийняття зазначеного нормативно-правового акта, авторами виділяються окремі його недоліки, внаслідок чого пропонуються зміни у законодавство. Визначено, що окреслення поняття «трансплантація», яке міститься у законодавстві, створює передумови для ймовірного розширення учасників трансплантації, оскільки у визначенні міститься згадка виключно про реципієнта та донора. Така обставина свідчить про «гнучкість» нормативних приписів на випадок розвитку медицини щодо розширення можливостей для здійснення трансплантації. Також запропоноване авторське визначення таких понять, як «родинне донорство» та «родинний реципієнт». Здійснено аналіз переваг і недоліків окремих підінститутів, які повинні отримувати своє враження в межах реалізації відносин трансплантації, у тому числі внаслідок прийняття Закону України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині». З’ясовано, що чинне законодавство не містить поняття родинного донорства, що тягне за собою проблеми, пов’язані з колом суб’єктів, яких можна вважати потенційними донорами. З іншого боку, не у кожному випадку можна врахувати критерії імунологічної сумісності та інші показники, необхідні для проведення трансплантації. Акцентовано увагу на тому, що у законодавстві наявна некоректна побудова механізму адміністративного регулювання інституту перехресного донорства, оскільки затвердження Порядку застосування перехресного донорства віднесено до компетенції Кабінету Міністрів України. Запропоновано доповнити розділ III Закону України «Про трансплантацію анатомічних матеріалів людині» новими статтями. Досліджено особливості правового регулювання посмертного донорства.
Description: -
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/38587
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.