Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/38695
Title: Прізвище СТРЯБКО / СТРЯПКО в документах австро-угорського, чехословацького та радянського періодів
Authors: Чаварга, Анна Петрівна
Keywords: Стрябко, Стряпко, прізвища закарпатських українців, українська антропоніміка, антропоніміка Закарпаття, село Зняцьово Мукачівського району Закарпатської області, село Червеньово Мукачівського району Закарпатської області
Issue Date: 2021
Publisher: Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка
Citation: Чаварга А.П. Прізвище СТРЯБКО / СТРЯПКО в документах австро-угорського, чехословацького та радянського періодів. Науковий вісник ДДПУ імені І. Франка. Серія : Філологічні науки (мовознавство). Дрогобич, 2021. №16. С. 139–152.
Abstract: У статті проаналізовано варіанти фіксування прізвища Стрябко / Стряпко, поширеного в селах Зняцьово та Червеньово сучасного Мукачівського району Закарпатської області, у документах австро-угорського, чехословацького та радянського періодів. Часові межі дослідження охоплюють 150‑річний період, а саме 1828–1981 рр. Джерельною базою дослідження є церковні книги про народження, одруження та смерть у селах Зняцьово та Червеньово (1828–1951 рр.), книга реєстрації актів про смерть у селі Зняцьово (1922–1932 рр.), алфавітна книга реєстрації актів про смерть у селі Зняцьово (1895–1931 рр.), кадастрові карти села Зняцьово та книга обліку земельних ділянок жителів села Зняцьово за 1865 р., перший загальний перепис населення Чехословаччини 1921 р., особисті офіційні документи носіїв прізвища, зокрема свідоцтва про народження та одруження, паспорт громадянина СРСР, посвідчення про нагороду медаллю «Ветеран праці». У вказаних документах виявлено більше 30 варіантів написання прізвища Стрябко / Стряпко: Strapko, Strjapko, Sztabko, Sztrábka, Sztrabko, Sztrábkó, Sztráka, Sztrapka, Sztrapká, Sztrápka, Sztrapko, Sztrapkó, Sztrápko, Sztrápkó, Sztrápku, Sztrepko, Sztrjabko, Sztrjábko, Sztrjábkó, Sztrjapko, Sztrjápkun, Sztrobko, Sztropko, Sztropkó, Sztrópkó, Sztryapko, Sztryobko, Страпко, Стрябко, Стрявко, Стряпка, Стряпко, також Stropko, Stropkó та Стропко. Найуживанішими серед них були варіанти Sztrabko, Sztrápka, Sztrapko, Sztrápko, Sztrjabko, Sztrjapko, Страпко, Стряпко. Крім того, з’ясовано, що прізвище Стрябко / Стряпко однаково побутувало в цих двох варіантах у селах Зняцьово та Червеньово в 20‑х рр. ХІХ – другій половині ХХ ст. У результаті зроблено кілька припущень щодо походженння прізвища Стрябко / Стряпко, за одним з яких, ймовірно, воно походить від назви словацького міста Стропків, а його носії могли переселитися на Закарпаття; за іншим – воно може бути утворене від апелятива strop, оскільки характерною особливістю носіїв прізвища, які проживали у селах Зняцьово та Червеньово, є те, що вони вирізнялися високим зростом.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/38695
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри української мови

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
23.pdf614.46 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.