Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/38828
Title: Спеціальна методика формування соціальної компетентності підлітків з інтелектуальними порушеннями
Other Titles: Special Method of Formation of Social Competence of Adolescents with Intellectual Disorders
Authors: Утьосов, Ян Андрійович
Утьосова, Олена Іванівна
Keywords: соціальна компетентність, спеціальна методика, педагогічна модель, освітній процес, позакласна робота, інтелектуальні порушення.
Issue Date: 22-Sep-2020
Citation: Утьосов Я.А., Утьосова О.І. Спеціальна методика формування соціальної компетентності підлітків з інтелектуальними порушеннями // Збірник наукових праць ,,Педагогічний дискурс” (INDEX COPERNICUS) Випуск 29, Хмельницька гуманітарно-педагогічна академія, 2020, С. 7–13 // Pedagogical Discourse, Issue 29, Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2020, pages: 7–13
Abstract: Робота присвячена питанням розвитку соціальної компетентності у підлітків з інтелектуальними порушеннями в умовах освітнього процесу та в позакласній роботі. Визначено актуальність цього питання для соціалізації учнів закладів спеціальної та інклюзивної освіти. На основі теоретичного аналізу останніх досліджень з проблеми визначено суть, складові та чинники формування соціальної компетентності. Обґрунтовано спеціальну методику формування її у підлітків з інтелектуальними порушеннями. Спеціальна методика передбачає урахування можливостей кожного підлітка в умовах будь-яких змін педагогічних умов – від структури занять в класі до позакласної роботи, на будь-якому віковому етапі – від молодшого підліткового віку до юнацького. Представлена у статті спеціальна методика дозволить педагогам направляти корекційну роботу з підлітками на формування в кожного окремого учня конкретних компетентностей, які важливі саме для нього на наступній ланці навчання та соціалізації. Для успішного впровадження заявленої спеціальної методики в практику роботи закладів спеціальної та інклюзивної освіти автором статті розроблено та структуровано основні принципи формування соціальної компетентності підлітків з інтелектуальними порушеннями, основані на освітніх стандартах нової української школи (НУШ). У статті розкрито етапи та особливості впровадження спеціальної методики формування соціальних компетентностей у підлітків на заняттях і в позакласній роботі.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/38828
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри фізичної реабілітації



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.