Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/40748
Title: Boj proti tzv. ukrajinskemu burzoaznemu nacionalizmu v kontexte krizy totalitneho rezimu v Ceskoslovensku
Other Titles: Боротьба проти т.зв. „українського буржуазного націоналізму” в контексті кризи тоталітарного режиму в Чехословаччині
Authors: Gajdos, Marian
Issue Date: 2007
Publisher: Вид-во УжНУ «Говерла»
Citation: Gajdos, Marian Boj proti tzv. ukrajinskemu burzoaznemu nacionalizmu v kontexte krizy totalitneho rezimu v Ceskoslovensku / Marian Gajdos // Науковий вісник Ужгородського національного університету. – Ужгород : Говерла, 2007. – Вип. 18. – C. 267–275. – Рез.– укр.
Series/Report no.: Історія;
Abstract: Проблематика боротьби проти т. зв. „українського буржуазного націоналізму” (УБН) в післявоєнній Чехословаччині до теперішнього часу в словацькій історіографії належить до малодосліджених тем. У статті розглядається розвиток цього питання з 1945 року в зв’язку з процесами в Закарпатській Україні та наступними сепаратистськими тенденціями серед політичних і культурних представників русинів (українців) Словаччини. Основну увагу, однак, звернуто на період з 1948 року і особливо з 1952 року, коли наступ проти т.зв. „українських буржуазних націоналістів” досяг найбільшої інтенсивності. Сценарій цих репресивних акцій був підготовлений і керований на найвищому політичному рівні. В більшості випадків боротьба проти УБН мала мотивом отримати вигідні політичні позиції. Це була боротьба за владу всередині тогочасних правлячих структур. Але стосовно русинської (української) національної меншини в Словаччині така боротьба проти УБН означала послаблення діяльності або й ліквідацію її національних інституцій, тимчасовий параліч активності її інтелігенції і в кінцевому результаті вела до прискорення асиміляційних тенденцій в середовищі цієї меншини.
Description: https://drive.google.com/file/d/1BJz2qiz8vJcMMJ6gAvnIZoPqz0swsoLp/view?usp=sharing
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/40748
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ Серія: Історія Випуск 18 - 2007

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Титулка_ Історія. Вип. 18 (2007).pdf130.84 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.