Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/43738
Title: Регіональні особливості електоральних практик в Україні у контексті місцевих виборів 2020 року
Authors: Остапець, Юрій Олександрович
Копинець, Юрій Юрійович
Keywords: Ключові слова: Україна, Закарпаття, місцеві вибори-2020, Виборчий кодекс України, реформа децентралізації, регіональний контекст місцевих виборів 2020 року.
Issue Date: 2021
Publisher: Львівський національний університет імені Івана Франка
Citation: Остапець Ю., Копинець Ю. Регіональні особливості електоральних практик в Україні у контексті місцевих виборів 2020 року. Політичні партії і вибори: збірник статей і тез за результатами четвертої міжнародної наукової конференції кафедри політології «Політичні партії і вибори: українські та світові практики» (пам’яті Юрія Романовича Шведи) від 28 листопада 2020 року / за ред. Анатолія Романюка і Віталія Литвина. Львів: Львівський національний університет імені Івана Франка, 2021. С. 14–34.
Abstract: Висвітлено специфіку місцевих виборів 2020 р.: вони були заключними у великому електоральному циклі «президентські – парламентські – місцеві»; місцеві вибори 2020 р. відбулися у період завершення чергового етапу реформи децентралізації, наслідком якої були ліквідація значної кількості районів, шляхом їх об’єднання та утворення об’єднаних територіальних громад; місцеві вибори 2020 р. відбулися за новими правилами, які були запроваджені виборчим кодексом, прийнятим у грудні 2019 р., і які зробили політичні партії головними суб’єктами виборчого процесу. Виокремлено і охарактеризовано основні суб’єкти виборчого процесу: 1. Парламентські партії («Слуга народу», «Європейська солідарність», ВО «Батьківщина», «Опозиційна платформа – За життя» (ОПЗЖ)); 2. «Старі» загальноукраїнські партії. Це партії, які відомі виборцю, неодноразово приймали участь у виборах, і кожна з яких має свою електоральну історію та територіальну локалізацію прихильників: ВО «Свобода», «Партія Шарія», «Громадянська позиція», «Сила і Честь», Радикальна партія Олега Ляшка, «Удар» та інші.; 3. «Нові» загальноукраїнські партії. Це політичні партії, які вперше приймають участь у виборах. Одне із завдань їхньої участі «розкрутка» партійного бренду напередодні наступних президентських і парламентських виборів: «За майбутнє», «Пропозиція», «Перемога Пальчевського». 4. Регіональні партії. Вони також є «старі» і «нові». «Нові» утворені, як правило, шляхом ребрендингу напередодні виборів. Охарактеризовано результати місцевих виборів 2020 р. у регіональному вимірі та акцентовано на їх особливостях у Закарпатській області.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/43738
ISBN: 978-617-10-0647-8
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Остапець Ю. Місцеві вибори 2020.pdf4.02 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.