Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/45502
Title: Особливості організації спілкування дітей у навчально-виховному комплексі «школа-садок»
Authors: Попадич, Олена Олександрівна
Замрозевич-Шадріна, Світлана Романівна
Keywords: навчально-виховний комплекс НВК «Школа-садок», діти дошкільного віку, молодші школярі, спілкування, взаємини дітей
Issue Date: 2021
Publisher: Суми: СумДПУ імені А. С. Макаренка.
Citation: Попадич О. О., Замрозевич-Шадріна С. Р. Особливості організації спілкування дітей у навчально-виховному комплексі «школа-садок». Педагогічні науки: теорія, історія, інноваційні технології. № 8 (112). Суми: СумДПУ імені А. С. Макаренка. 2021. С. 23-31.
Abstract: У статті розглянуто проблеми забезпечення педагогами найрізноманітніших форм спілкування дітей молодшого шкільного та дошкільного віку в навчально- виховному комплексі «Школа-садок». При цьому, зазначається, що для того, щоб між дітьми обох вікових підгруп розвивалися доброзичливі стосунки, вчителям початкових класів і вихователям необхідно підготовитись, заздалегідь підібрати спільні ігри та види посильної праці для шестиліток. Завдяки цілеспрямованій підготовчій роботі педагогів у молодших школярів поступово з'являється інтерес до дітей дошкільного віку, бажання налагодити з ними контакти та спілкуватися. Наголошується, що вчителям і вихователям варто пам'ятати, що ні в якому разі не можна вихованців примушувати до спілкування. Воно повинно будуватися на основі взаємного бажання. Лише за цієї умови спілкування стане дійовим засобом формування доброзичливих взаємин між учнями початкових класів і дошкільниками. З'ясовано, що одним із найголовніших засобів, що формує взаємини дітей є гра. Саме в дидактичних іграх закладені невичерпні можливості виховання взаємин між дітьми молодшого шкільного віку та дошкільниками, а їх зміст і правила ставлять учасників в умови, що вимагають від них уміння діяти спільно, регулювати свою поведінку, бути справедливим, чесним і вимогливими, а в разі потреби й поступитися товаришеві. Зазначається, що особливе значення у формуванні доброзичливості між дітьми обох вікових груп має спілкування через книги, через спільну трудову діяльність, а досягти позитивного результату можна тільки за умови попередньої підготовки та злагодженої праці вчителів початкових класів і вихователів.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/45502
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри загальної педагогіки та педагогіки вищої школи

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Суми Замрозевич Попадич Текст статті.pdf963.63 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.