Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/45552
Title: РОЗВИТОК МІЖКУЛЬТУРНОЇ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ У СВІТОГЛЯДНИХ ОРІЄНТИРАХ ТВОРЧОСТІ ОЛЕКСАНДРА ДУХНОВИЧА ........................................................................................
Authors: Малець, Наталія Богданівна
Keywords: мова, філософія, світогляд, педагогіка, просвітитель, інтелігенція,самосвідомість,єдність, спадщина, виховання.
Issue Date: 20-Feb-2022
Publisher: ДВНЗ «Ужгородський національний університет» МОН України.
Citation: Збірник матеріалів 76-ої підсумкової науково-практичної конференції професорсько-викладацького складу медичного факультету №2 ДВНЗ «Ужгородський національний університет» МОН України
Abstract: Громадсько-політичне і культурне життя на Закарпатті у першій половині ХІХ століття набирало різних форм і мало різні цілі. Одна частина інтелігенції – це О.Духнович, І. Орлай, І. Раковський, Ю. Гуца- Венелін – орієнтувалися на Росію, вбачаючи в ній єдиного захисника інтересів поневолених слов’янських народів Австрії, в тому числі і русинів Закарпаття Вони відстоювали ідею, висунуту Й. Домбровським, Й. Юнгманом, П. Шафариком, об’єднатися усім слов’янським народам під гілкою “могутнього 9 старого дуба Росії”. Об’єднання під скіпетром Росії вони розглядали не як політичний акт, не як утворення єдиної держави, а скоріше як процес філософсько-культурного єднання слов’ян “літературної вільної слов’янської держави”.
Description: Проблеми виховання і навчання дітей О.Духнович вирішував на основі того передового, що було створено педагогічною думкою до нього, а особливо під впливом педагогічних ідей Г.Сковороди та Яна Коменського. Свої педагогічні погляди він виклав у книзі «Народная педагогия в пользу училищ й учителей сельських» (1857 р.). Це був перший на території Західної України посібник з педагогіки, який відіграв значну роль у пропаганді педагогічних знань. Літературні уподобання О.Духновича досліджували Лелекач Н., Гарайда И., Лісовий П.М., Микитась В.Л., Машталер О.В. Одні письменники виступали з вимогою вживати в літературі церковнослов’янську мову, інші, як і О. Духнович, обстоювали „руську”, треті обороняли народну мову. О. Духнович виступав за релігійну і народну єдність, показав приклад змагання підкарпатських русинів до культурно-просвітньої та релігійної єдності з галичанами.
Type: Text
Publication type: Тези до статті
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/45552
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри громадського здоров'я та гуманітарних дисциплін

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ПВК. МФ2. Збірник тез 2022.pdf1.3 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.