Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/46053
Title: Викладання української мови та літератури як культурно-просвітня робота в таборі Фрайштадт (січень 1915 - травень 1918 рр.)
Authors: Малець, Наталія Богданівна
Keywords: український рух, Русько-українська радикальна партія, Українська соціал-демократична партія, національно-культурне відродження.
Issue Date: 2015
Publisher: Вид-во УжНУ "Говерла"
Citation: Малец, Наталія Викладання української мови та літератури як культурно-просвітня робота в таборі Фрайштадт (січень 1915 - травень 1918 рр.) / Н. Малец // Сучасні проблеми мовознавства та літературознавства : зб. наук. праць / відп. ред. І.В. Сабадош. – Ужгород, 2015. – Вип. 20. – С.55-58.
Series/Report no.: Випуск 20;Сучасні проблеми мовознавства та літературознавства
Abstract: У статті досліджено громадсько-політичну діяльність Я. Остапчука в контексті політичних процесів у Галичині та Закарпатті наприкінці XIX – в першій половині XX століття. У роботі простежено особливості формування його світогляду, діяльність у Русько-українській радикальній і Українській соціал-демократичній партіях, проаналізовано парламентську працю в Державній Раді у Відні, культурно-просвітницьку роботу у Фрайштадтському таборі полонених українців у роки Першої світової війни, його роль у національно-культурному відродженні Закарпаття у складі Чехословаччини в 1920–30-х рр.
Description: Перша світова війна стала могутнім каталізатором процесів історичного розвитку. Напередодні війни українці Галичини і Наддніпрянщини зосереджувалися на розв’язанні конкретних національних завдань, які можна було досягти здебільшого легальними засобами, зумовленими реальними можливостями під владою Австро-Угорщини та Росії. Я. Остапчук усвідомлював, що вибух війни давав шанс кожній поневоленій нації вибороти свою державність. Навесні 1915 р., підтримуючи діяльність Союзу визволення України, у Фрайштадтський табір для військовополонених прибув Я. Остапчук (разом з К. Даниленком, О. Охрімовичем) для проведення просвітницької роботи. Він увійшов до "Просвітнього відділу СВУ", який став організатором національно-освідомлюючої праці, зокрема, українознавчих курсів, театральних вистав, концертів, доповідей. Улюбленою його справою була організація віч (загальних зборів всіх полонених), де обговорювалися актуальні політичні й військові події, матеріально-побутові проблеми у таборі. Віча, на яких головував колишній посол до Державної ради у Відні, збирали до кількох сотень полонених і були ефективним засобом національно-патріотичного виховання скитальців
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/46053
ISSN: ББК 80.Л (О) УДК 80(06) С91
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри громадського здоров'я та гуманітарних дисциплін

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Малець Н.doc.docx32.99 kBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.