Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/47038
Title: ОСОБЛИВОСТІ ДОСЯГНЕННЯ НАЛЕЖНОГО РІВНЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ
Authors: Лобунець
Погребицький
Keywords: продовольча безпека, російсько-українська війна, сільськогосподарська продукція, аграрна сфера, продовольчі товари, продукти харчування, індекс споживчих цін
Issue Date: 20-Oct-2022
Publisher: Електроннийжурнал «Ефективнаекономіка» включенодоперелікунауковихфаховихвиданьУкраїнизпитаньекономіки (Категорія «Б», НаказМіністерстваосвітиінаукиУкраїниNo 975 від 11.07.2019)
Abstract: У статті висвітлені особливості досягнення належного рівня продовольчої безпеки України в умовах війни. Виявлено, що у контексті російсько-української війни питання продовольчої безпеки постали серйозними не лише в Україні, а й увсьому світі. Визначено, що бойові дії на території України становлять небезпеку не лише для населення нашої країни у сфері продовольчого забезпечення, а й для інших країн, зокрема країн Азії та Африки, які залежать від неї у постачанні імпортної сільськогосподарської продукції українськими виробниками. Встановлено, що в Україні створена Національна платформа продовольчої безпеки, яка побудована на базі Держпродспоживслужби. Основною метою платформи є забезпечення ведення господарства під час війни, забезпечення продовольством потреб місцевих громад, української армії. З’ясовано, що рівень продовольчої безпеки України сьогодн ізнаходиться в прямій залежності від ефективності функціонування аграрного сектору, зокрема ефективності діяльност ісільськогосподарських підприємств в умовах воєнного стану. Визначено, що для стабілізації ситуації в Україні потрібно зосередити зусилля на налагодженні логістичної системи для відновлення експортних поставок сільськогосподарської продукції, підтримці українських агровиробників, підтримці територіальної цілісності та незалежності і продовженні співпраці з країнами, що надають фінансову і гуманітарну допомогу. З’ясовано, що уквітні 2022 року Кабінетом Міністрів України затверджено план заходів із забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану, який в основному стосується сфери адміністрування національної продовольчої безпеки, сфери забезпечення населення територіальних громад продовольчими товарами та сфери регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Проаналізовано індекс споживчих цін на продовольчі товари, у тому числі на продукти харчування та встановлено, що у серпні індекс споживчих цін на продовольчі товари та продукти харчування в тому числі, був найнижчим – 100,7% та 100,6% відповідно, однак у вересні відбулось несуттєве зростанняна 1,2% та 1,2% відповідно. Визначено, що в Україні продовольча безпека знаходиться на оптимальному рівні і навіть незаважаючи на війну, заданими Мінагрополітики, дефіциту продовольчої продукції неочікується.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/47038
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри туристичної інфраструктури та сервісу

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
сіра_печать.pdf330.28 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.