Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/47038
Title: | ОСОБЛИВОСТІ ДОСЯГНЕННЯ НАЛЕЖНОГО РІВНЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ |
Authors: | Лобунець Погребицький |
Keywords: | продовольча безпека, російсько-українська війна, сільськогосподарська продукція, аграрна сфера, продовольчі товари, продукти харчування, індекс споживчих цін |
Issue Date: | 20-Oct-2022 |
Publisher: | Електроннийжурнал «Ефективнаекономіка» включенодоперелікунауковихфаховихвиданьУкраїнизпитаньекономіки (Категорія «Б», НаказМіністерстваосвітиінаукиУкраїниNo 975 від 11.07.2019) |
Abstract: | У статті висвітлені особливості досягнення належного рівня продовольчої безпеки України в умовах війни. Виявлено, що у контексті російсько-української війни питання продовольчої безпеки постали серйозними не лише в Україні, а й увсьому світі. Визначено, що бойові дії на території України становлять небезпеку не лише для населення нашої країни у сфері продовольчого забезпечення, а й для інших країн, зокрема країн Азії та Африки, які залежать від неї у постачанні імпортної сільськогосподарської продукції українськими виробниками. Встановлено, що в Україні створена Національна платформа продовольчої безпеки, яка побудована на базі Держпродспоживслужби. Основною метою платформи є забезпечення ведення господарства під час війни, забезпечення продовольством потреб місцевих громад, української армії. З’ясовано, що рівень продовольчої безпеки України сьогодн ізнаходиться в прямій залежності від ефективності функціонування аграрного сектору, зокрема ефективності діяльност ісільськогосподарських підприємств в умовах воєнного стану. Визначено, що для стабілізації ситуації в Україні потрібно зосередити зусилля на налагодженні логістичної системи для відновлення експортних поставок сільськогосподарської продукції, підтримці українських агровиробників, підтримці територіальної цілісності та незалежності і продовженні співпраці з країнами, що надають фінансову і гуманітарну допомогу. З’ясовано, що уквітні 2022 року Кабінетом Міністрів України затверджено план заходів із забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану, який в основному стосується сфери адміністрування національної продовольчої безпеки, сфери забезпечення населення територіальних громад продовольчими товарами та сфери регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Проаналізовано індекс споживчих цін на продовольчі товари, у тому числі на продукти харчування та встановлено, що у серпні індекс споживчих цін на продовольчі товари та продукти харчування в тому числі, був найнижчим – 100,7% та 100,6% відповідно, однак у вересні відбулось несуттєве зростанняна 1,2% та 1,2% відповідно. Визначено, що в Україні продовольча безпека знаходиться на оптимальному рівні і навіть незаважаючи на війну, заданими Мінагрополітики, дефіциту продовольчої продукції неочікується. |
Type: | Text |
Publication type: | Стаття |
URI: | https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/47038 |
Appears in Collections: | Наукові публікації кафедри туристичної інфраструктури та сервісу |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
сіра_печать.pdf | 330.28 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.