Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/47178
Назва: Взаємозв’язок антропометричних показників та порогу смакової чутливості до кухонної солі у пацієнтів з поєднаним перебігом неалкогольної жирової хвороби печінки та гіпертонічної хвороби
Інші назви: Correlation between anthropometric parameters and salt taste sensetivity threshold in patients wіth nonalcoholic fatty liver disease in соmbіnаtіоn wіth essential hypertension
Автори: Машура, Ганна Юріївна
Ганич, Тарас Михайлович
Фатула, Михайло Іванович
Рішко, Олександр Адальбертович
Безушко, Б. В.
Ключові слова: неалкогольна жирова хвороба печiнки, гіпертонiчна хвороба, хлорид натрiю, пopiг смакової чутливостi до кухонної солi, nonalcoholic fatty liver disease, hypertensive disease, quality of life, sodium chloride
Дата публікації: 2016
Видавництво: БДМУ
Бібліографічний опис: Машура Г. Ю. Взаємозв’язок антропометричних показників та порогу смакової чутливості до кухонної солі у пацієнтів з поєднаним перебігом неалкогольної жирової хвороби печінки та гіпертонічної хвороби / Г. Ю. Машура, Т. М. Ганич, М. І. Фатула та ін. // Буковинський медичний вісник : український науково-практичний журнал.– Т. 20, №3 (79), 2016. – гол. ред. Т. М. Бойчук. – Чернівці : БДМУ, 2016. – С. 120-123.
Короткий огляд (реферат): У статтi представленi результати, якi свiдчать про вплив надмiрноrо вживання кухонної солi на розвиток ожирiння та погiршення антропометричних показникiв. Дослiджено антропометричнi показники 115 пацiєнтiв iз неалкогольною жировою хворобою печiнки в поєднаннi з гiпертонiчною хворобою II стадiї з рiзною смаковою чутливiстю до хлориду натрiю. Ви­явлено, що в пацiєнтiв iз неалкогольною жировою хво­робою печiнки в поєднаннi з гіпертонiчною хворобою ІI стадiї з високим показником смакової чутливостi до кухонної солi вiдмiчається достовірне підвищення ап­тропометричних показникiв. Також вiдзначено збiльше­ний сольовий апетит та споживання кухоної солi в пацієнтів iз високим порогом смакової чутливостi до кухонної солі.
The article presents the results showing the ettect of excessive consumption of salt on the development of obesity and deterioration of anthropometric indicators. We have investigated anthropometric indicators of 115 patients with nonalcoholic fatty liver disease in combination with stage II hypertensive disease with different taste sensitivity to sodium chloride. It was revealed that in patients with nonalcoholic fatty liver disease іn combination with stage II hypertensive disease with high salt taste sensitivity threshold there was а decline in anthropometric indicators. We also noted an in­creased salt appetite апd salt intake in patients with high salt taste sensitivity threshold.
Тип: Text
Тип публікації: Стаття
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/47178
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри факультетської терапії

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ВЗАЄМОЗВ'ЯЗОК АНТРОПОМЕТРИЧНИХ ПОКАЗНИКIВ ТА ПОРОГУ СМАКОВО.pdf2.06 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.